Familia regală din România, descendentă din Hohenzollern-Sigmaringen, una dintre cele mai puternice ramuri dinastice ale lumii, cuprinde şi poveşti despre care se poate discuta doar în afara familiei. Câteva dintre ele, picante precum discuţiile despre dragostea liberă, le puteţi găsi în breviarul nostru relaţional al Casei Regale.
Despre Regele Carol I şi Regina Elisabeta, se poate spune destul de puţin: se pare că soţul ei îşi purta coroana chiar şi în somn, după cum declară chiar ea. O căsătorie ciudată, ea era o mecena idealistă, în timp ce el o persoană rece şi raţională. Relaţia Reginei Elisabeta cu mediul artistic a fost foarte controversată.
Atrasă de artişti precum Mihai Eminescu (acesta era iubitul lui Mite Kremnitz, doamnă la curtea reginei), care i-a refuzat premiul Bene Merenti şi o sumă de bani considerabilă, Ion Luca Caragiale (care i-a corectat o nuvelă şi i-a tăiat pagini întregi de text) sau George Enescu, al cărui timp regina îl disputa cu Martha Bibescu.
Pentru a-şi consolida reputaţia de excentrică, Elizabeta de Neuwied, a început o munca de peţitoare între Ferdinand – succesorul la tronul României şi nobila Elena Văcărescu, în ciuda faptului că moştenitorul la tron nu se putea căsători, conform Constituţiei, cu o româncă. Datorită acestui eveniment, ea, Elena Văcărescu şi Ferdinand au fost exilaţi, cel din urmă cu pretextul găsirii unei soţii.
Căsătoria dintre Marie Alexandra Victoria, din Casa de Saxa-Coburg și Gotha, mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei şi Ferdinand s-a desfăşurat la puţin timp după eşecul relaţiei acesteia cu viitorul rege al Regatului Unit, George al V-lea. Când s-au căsătorit, ea avea 17 ani, iar el 27. Cei doi soţi nu s-au înţeles foarte bine.
Regina îi declara dansatorului american Loie Fuller „dezgustul, care s-a transformat în repulsie” pentru rege. În 1897, istoria consemnează legătura ei cu locotententul Zizi Cantacuzino, cu care se pare că ar fi avut un copil dispărut din istorie. Ulterior, ea a mai avut şase copii.
Se speculează că Maria, viitoarea Regină a Iugoslaviei ar fi fost fiica Marelui Duce Boris Vladimirovici al Rusiei. Copiii mai tineri, Ileana şi Mircea, s-au născut după începerea relaţiei pe termen lung a Majestăţii Sale Regale Elisabeta cu Barbu Stirbey. Istoricii sunt de acord că Stirbey este tatăl Prinţului Mircea.
Paternitatea celorlalţi 3 copii, Carol, Nicholas şi Elisabeth (consoarta Regelui George al II-lea al Greciei), nu a avut motive să fie disputată. Toţi cei şase copii au fost recunoscuţi de Ferdinand.
În timpul Conferinţei de Pace de la Paris de după Primul Război Mondial, fermecătoarea şi inteligenta Regină Maria şi frumoasele ei fiice (devenite ulterior regine) s-au stabilit la Hotelul Crillon, în Place de Concorde. Când delegaţia românească a început să piardă teren la masa negocierilor, la cererea regelui, Regina Maria a plecat într-o misiune neoficială la Londra şi Paris, în urma căreia a rezultat România Mare.
Despre copiii Alteţelor Regale Ferdinand şi Elisabeta se pot spune multe, de la divorţuri la căsătorii multiple. Carol al II-lea trebuie să fi fost cel mai scandalos purtător al coroanei regale. Pentru prima lui soţie, Zizi Lambrino, a renunţat la tron, însă căsătoria a fost anulată prin sentinţa Tribunalului Ilfov.
Copilul pe care l-a avut cu aceasta este considerat nelegitim. Apoi s-a căsătorit cu Prinţesa Elena a Greciei şi a Danemarcei, care a fost mama lui Mihai, succesorul Coroanei Regale.
Scandalul provocat de aventura lu Carol al II-lea cu Elena Lupescu în 1925 a dus la renunţarea lui la tron în favoarea fiului său minor. Există speculaţii legate de un fiu cu o altă femeie, Maria Martini sau de aventura cu o prostituată.
În 1930 negociază cu Iuliu Maniu reîntoarcerea în ţară şi recăpătarea titlului regal. După două zile este proclamat rege, o exilează pe Regina Elena şi începe să conducă statul absolutist, desfiinţând partidele politice şi guvernând prin camarila regală. În 1940 abdică în favoarea fiului său Mihai.
Regele Mihai s-a căsătorit în 1947 cu Principesa Ana de Bourbon-Palma, care a născut cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia, Maria. Principalele presupuneri care au înflăcărat presa s-au legat de părăsirea României cu o serie de tablouri scumpe, însă Călin Popescu Tăriceanu menţionează că acest lucru e îndoielnic.
În exil nu a dus o viaţa luxoasă şi a muncit pentru a-şi câştiga existenţă. Alteţa Sa Regală, Principesa Margareta a României, s-a căsătorit în 1996 cu Radu, un actor al Teatrului Naţional din Bucuresti, asistent universitar şi director artistic al unui proiect de terapie prin artă.
Fiindcă Regele Mihai nu are băieţi şi este puţin probabil să mai aibă alţi moştenitori, acesta a redactat un document în care stabileşte ordinea de succesiune la tron: Margareta, Principesă a României, Elena, Principesă a României, Nicolae, Principe al României.
Veronica Enuşca