Evoluţia idealului de frumuseţe în secolul XX

Frumuseţea, o noţiune pe cât de abstractă pe atât de plăcută şi dorită în ziua de azi, a avut un traseu tumultuous în secolul XX. De la femei plinuţe cu trăsături superbe, până la persoane pe care le-am putea considera anorexice, fiecare tipologie a avut perioada ei de glorie, în care toată lumea se raporta la caracteristicile ei. În continuare, cateva idealuri de frumuseţe din diverse perioade ale secolului XX.

Mata Hari

 

Marcând începutul secolului XX, atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere estetic, Mata Hari a fost o apariţie exotică în perioada sa. Deşi avea o burtică generoasă, atitudinea lui Mata şi momentele în care îşi descoperea pielea (datorită faptului că era dansatoare), puteau incita chiar şi cei mai nepăsători bărbaţi. Deşi la o comparaţie cu idealul de frumuseţe din prezent nu ar reuşi să se situeze pe aceeaşi treaptă, în epoca ei era socotită cea mai seducătoare apariţie mondenă.

 

Brigitte Bardot

Acum înfocată activistă a drepturilor animalelor, Brigitte  Bardot a reprezentat şi ea un ideal de frumuseţe in tinereţe. După ce a câştigat titlul Bikini Girl la 18 ani (1952), fumoasa actriţă a spulberat aproape toate tabu-urile legate de sex în cinematografie sau presă de tip tabloid în anii ’50- ’60. În 1956 a jucat în filmul “Şi Dumnezeu a creat femeia” al regizorului Roger Vadim (care a fost o perioadă, soţul ei), în care fundul, sânii şi picioarele ei de legendă au fost în centrul atenţiei.

 

Marilyn Monroe

Norma Jean Baker, o blondă destul de banală, după ce a pozat în ipostaze nud pentru un calendar la fel de banal, a fost descoperită de Hugh Hefner, când acesta căuta o copertă pentru primul număr Playboy “Entertainment for men”. După ce Hefner a găsit un vechi set de poze al lui Merlin şi l-a publicat,  aceasta a devenit cunoscută instantaneu ca fiind cea mai frumoasă femeie din lume. Nici acest simbol al frumuseţii nu avea un corp perfect, având asemenea lui Mata Hari burtică, iar strabismul de care suferea nici nu era observat de admiratorii ei. Din păcate, sfârşitul acestei reprezentante recunoscute a frumuseţii a fost unul tragic, drogurile, aventurile cu J.F.Kennedy şi incurcaturile cu Mafia contribuind la labilitatea sa psihică, care a împins-o către suicid.

Cele trei reprezentante ale sexului frumos, precum şi multe altele au ocupat de-a lungul deceniilor paginile ziarelor, fiind atent observate în primul rând datorită înfăţişării lor superbe. Idealul de frumuseţe a variat surprinzător în secolul XX, trecând atât prin tipologii un pic mai plinuţe, cât şi prin tipologii anorexice de-a dreptul.

În prezent, chirurgia estetică a reuşit să rezolve o mare parte dintre problemele pe care le au femeile şi din cauza cărora nu se pot apropia de idealul de frumuseţe (kilograme în plus, probleme de înfăţişare datorate vârstei, etc.).

Anca Antofie

surse foto:

samuraizauq.blogspot.ro

behindthescenesmakeup.com

www.coafuri-4u.ro