Femei care au reinventat arta dansului

Dansul liber a apărut ca o reacţie împotriva baletului mult prea rigid. Isadora Duncan, una dintre predecesoarele acestui nou stil de dans, considera baletul un exerciţiu de gimnastică urât, mişcările fiind forţate de vestimentaţie şi pantofi, dar şi de  imagini frivole. Aceasta performa dansuri îmbrăcată în haine asemănătoare celor din Grecia Antică, în picioarele goale şi cu părul despeltit. Isadora promova ideea de mişcare liberă, naturală şi emoţională. Aceasta a combinat iubirea de liberatate, specific americană, cu influenţe greceşti. Această atitudine era considerată pe atunci o adevărată extravaganţă, nefiind privită cu ochi buni de către societate.

Martha Graham este considerată fondatoarea stilului modern de dans, fiind adesea numită Picasso al dansului, deoarece, ca şi marele pictor, a revoluţionat tehnicile clasice. Deşi mulţi citici ai timpului au descris mişcările Marthei ca fiind dizgraţioase, mai târziu aceasta a obţinut recunoaşterea pe care o merita şi a continuat să lucreze ca şi coregraf, până în 1991, anul în care s-a stins din viaţă, la vârsta de 96 de ani. Martha considera dansul o formă de exprimare a emoţiilor umane.

Louie Fuller este o reprezentată de seamă a spectacolului burlesc, aceasta fiind atât dansatoare cât şi specialistă în iluminat teatral. Louie a devenit celebră prin Dansul Şarpelui, un spectacol de dans ce presupunea folosirea unui veşmânt larg, care facea să pară ca mişcările sale să fie foarte fluide, ca şi cum hainele de mătase se revărsau pe trup, sub forma unei cascade. Auguste şi Louis Lumière au imortalizat acest dans şi i-au dat culoare. Filmul scurt a fost colorat de mână în studiourile fraţilor Lumiere, devenind un icon al mişcării Art Nouveau. Fuller era o boemă, legând prietenii durabile cu renumiţi artişti, scriitori şi oameni de ştiinţă ai vremii; Anatole France, Auguste Rodin, Henri Toulouse-Lautrec, Stephane Malarme şi Marie Curie. Aceasta a fost şi o bună prietenă a reginei Maria a României.

Ruth St. Denise  avea un repertoriu influenţat de lumea orientală. Dansul ei era unul foarte exotic, îmbinat cu multe elemente teatrale. Aceasta se îmbrăca stident, cu multe accesorii şi machiaj în stil egiptean. Toate acestea, spectacolul de lumini şi flexibiliatea extraordinară a lui Ruth, oferea o imagine de neuitat spectatorilor. Ca şi celelalte reprezentante a mişcării moderne şi Ruth promova idea de trezire spirituală.

Mata Hari, pe numele adevărat Margaretha Geertruid Zelle, a adus ca şi contemporanele ei din America, mari contribuţii stilului liber de dans. Spre deosebire de la Martha, Louie Ruth şi Isadora, Margaretha avea un stil exotic mult mai îndrăzneţ, dar fascinant, inspirat din cultura asiatică.

Cristina Mîrzoi

Surse:

wikipedia

artapeintelesultuturor.blogspot.ro