În ultima decadă, oamenii de știință au descoperit că starea de spirit, comportamentul si inclusiv memoria pot fi modificate prin acțiunea microbilor externi.
Un exemplu clar sunt efectele pe care ni le provoacă contacul cu Mycobacterium vaccae, o bacterie care trăiește pe pământ și pe care o inhalăm când facem o plimbare pe câmp, ne jucăm puțin în parc sau curățăm plantele din grădină.
Conform unui studiu publicat acum câțiva ani în revista Neuroscience, acest microb stimulează neuronii din cortexul prefontal al creierului uman pentru a elibera serotonină, neurotransmițătorul fericirii și al bunei dispoziții.
Mai mult, Cristophfer Lowry, neurolog la Universitatea Bristol (Anglia), a constata că injectând bacteria șoarecilor din laborator, aeasta avea un efect antidepresiv foarte asemănător popularului medicament Prozac.
În plus, Dorothy Matthews, cercetătoare la The Sages Colleges din New York, a ajuns la surprinzătoarea concluzie că bacteria M. Vaccae poate îmbunătăți și capacitate de învățare. În experimente cu rozătoare hrănite cu bacteria vie, Matthews și echipa sa au demonstrat că animalele „infectate” se mișcau mai repede prin labirinte și sufereau de mai puțină anxietate. „Putem specula că ar fi pozitiv să introducem în școli un tip de învățare în aer liber pentru a obține noi abilități”, sugerează Matthews.
Având în vedere aceste rezultate, nu pare nebunesc să ne imaginăm că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, vom putea să luăm un pumn de astfel de bacterii pentru a ne transforma în persoane mai fericite și inteligente.
De fapt, în 2003 Rook și Lowry au făcut primul pas în acest sens, obținând un brevet pentru folosirea acestei bacterii și a derivatelor ei pentru a trata anxietatea, atacurile de panică și tulburările alimentare.
Sursă foto: Google.ro