Festivaluri de teatru în Bucureşti în luna noiembrie

Pentru viaţa culturală a capitalei, luna noiembrie este o luna plină de activitate, mai ales în ceea ce priveşte teatrul. Acum au loc unele dintre cele mai importante festivaluri, atât naţionale cât şi internaţionale, iar daca vreţi să vă relaxaţi într-un mediu cultural, aceste festivaluri de teatru sunt cea mai bună alternativă.

Primul festival a fost Festivalul Naţional de Teatru care s-a desfaşurat în perioada 26 octombrie – 4 noiembrie. Aflându-se la ediţia cu numărul 22, festivalul a trecut în revistă multe dintre cele mai apreciate spectacole de teatru produse în România sub conducerea unor regizori tineri sau a unora experimentaţi, precum Alexandru Dabija, Andrei Şerban, Victor Ioan Frunză sau Radu Afrim.  Tema centrală a festivalului a fost opera regizorală a lui Silviu Purcărete, dar nu numai. Evenimentul a stat sub semnul a doi autori cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012, anume August Stindberg şi I.L. Caragiale.

Pe data de 13 noiembrie a început Festivalul Neconvenţional „Respir Shakespear” care a avut loc la Sala Studio a Teatrului de Comedie. Ediţia din acest an a combinat conferinţe, conferinţe-spectacol şi reprezentaţii susţinute, ca şi la ediţiile precedente, de actori şi conferenţiari din diverse domenii de cercetare, prezentând publicului teme şi abordări legate de textele shakespeariene, după cum afirmă site-ul instituţiei. Au fost puse în scenă piese precum „Venus şi Adonis”, „Handkerchief”, „A treisprezecea noapte” iar intrarea a fost liberă.

Un festival deopotriva pentru cei mici cât şi pentru cei mari este Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie, un proiect al Teatrului de Animaţie Ţăndărică. Acesta se desfăşoară în perioada de 22 noiembrie – 1 decembrie şi va gazdui producţii de diferite stiluri ale teatrului de animaţie şi ale teatrului vizual din China, Bulgaria, Danemarca, Italia, Germania, Olanda, Spania şi desigur România. În cele 10 zile se vor desfaşura peste 50 de evenimente, printre care spectacole, dar şi ateliere, lansări de carte, expoziţii, conferinţe susţinute de personalităţi vizibile în domeniul teatrului de animaţie la nivel internaţional.

Un festival care omagiază o mare valoare culturală este Festivalul Naţional Studenţesc de Teatru Absurd „Eugen Ionesco”. La cea de a 18-a ediţie a festivalului care se va organiza la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti vor participa trupe de teatru din oraşe precum Craiova, Galaţi, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti.  Evenimentul se va desfaşura între 23 şi 25 noiembrie iar intrarea este liberă.

Luna se încheie cu Festivalul Internaţional de Teatru INTERFERENŢE care se desfaşoară între 27 noiembrie şi 9 decembrie. Tema principală a festivalului din acest an o constituie relaţia dintre teatru şi muzică – „dialog intre voci”, iar evenimentul va promova unele dintre cele mai interesante tendinţe ale teatrului universal contemporan.

Ana Dinu

Sursa foto: www.fnt.ro