Fitness-ul emoțional: tratament împotriva stresului

Suntem solicitați zi de zi, avem responsabilități și așteptări, dar analizând toate acestea laolaltă, factorul comun ce îl găsim pretutindeni este stresul.

„Majoritatea oamenilor nu au timpul necesar să se mai gândească și la sănătatea lor emoțională, ceea ce reprezintă un real pericol pentru persoanele de peste 40 ani, care sunt mult mai vulnerabile la stres” explică Ana Militaru, psiholog în cadrul clinicii de management al stresului Heartmony din București.

Stresul este un răspuns fizic și emoțional, al organismului nostru care ne semnalează că există o amenințare psihică și/sau fizică.

Printre simptomele fizice ale stresului se numără palpitațiile, respirația rapidă și scurtă, durerile musculare. Iritabilitatea, furia, supărarea, lipsa de concentrare și anxietatea sunt simptome emoționale.

Cea mai bună soluție împotriva negativismului care ne lovește este de fapt fitness-ul emoțional.

Fitness-ul emoțional este un concept nou în România, dar care a dat roade în alte țări cum ar fi, de pildă, SUA, Franța, Anglia. Nu este un antrenament fizic, ci este mai degrabă unul mental, fiind un tratament nou împotriva stresului, care vă va ajuta să dețineți controlul asupra emoțiilor negative pe termen lung.

Acesta presupune un exercițiu individual compus din câțiva pași simpli de parcurs:

Ascultați-i pe cei din jur.

Ascultați-vă pe voi înșivă și analizați-vă insul.

Gândiți-vă la o experiență personală importantă. Vă puteți pune întrebări, de exemplu:  „ce a însemnat experiența respectivă?”, „Cum vă influențează comportamentul actual?” și „Ce anume ar trebui să învățați din acel eveniment?”

Găsiți o balanță între lucrurile care vă frustrează și cele care vă satisfac. Acest echilibru este, de fapt, nivelul fiecăruia de fericire. Astfel, veți afla ce vă motivează cu adevărat, ce vă trage în jos și cum veți putea transforma toate lucrurile negative, precum stresul și frustrările, într-o energie pozitivă.

Alegeți o experiență care vă aduce zâmbetul pe buze și o stare generală de bine.

Faceți-vă timp pentru a aplica zilnic acest mic exercițiu. Deosebirea față de fitness-ul clasic reiese din faptul că, cel emoțional, poate fi practicat oriunde, oricând, indiferent ce faceți.

Aşa cum vă puteţi antrena şi condiționa starea corpului tău, îți poţi antrena, de asemenea, şi starea minții tale de a gândi mai clar şi a se simții mai putin stresată. Solicitarea altor persoane pentru ajutor, a unui terapeut sau consilier, pot fi foarte utile.

Terapeuţii cel mai frecvent au grade în activitatea socială sau psihologie. Uneori, psihiatri sau de consilieri educaționali se specializează, de asemenea, pe consultanță sportivă.

Terapeuții pentru sport și exerciții sunt specialiști care sunt instruiți pentru a identifica, gestiona și pentru a preveni presiunile negative si stresul în sport și în atletism. Acești terapeuți cunosc factorii stresului si al presiunii pe care femeile active la toate nivelurile de competiție și realizare, le întâlnesc și sunt conștienți că stresul poate deveni destul de copleșitor și poate interfera cu alte aspecte ale vieții.

Ei pot oferi antrenament în cel mai eficient mod, un lucru este esenţial pentru performanţe de vârf în rândul sportivilor de top, care nu îşi pot permite să cedeze mental.

Pe lângă ajutorul împotriva stresului, fitness-ul emoțional mai este recomandat în prevenirea și tratarea altor stări cum sunt: anxietate, depresie, a furie, a atacurilor de panică sau a durerilor fizice cauzate de stres.

Alexandra Ghiță

Sursa foto:

hotzepharmacy.org