Galeria Rotenberg-Uzunov, o pasiune autentică

După mai bine de cinci decenii în care sensibilitatea în fața frumosului a fost profund reprimată, ultimii ani au redezvăluit arta drept ca un refugiu în fața incertitudinilor societății actuale. Dincolo de conservarea artei românești, această afinitate a contribuit și la recunoașterea tinerilor artiști, astfel de direcții influențând totodată și o altfel de dăruire în fața expresiei frumosului.

IMG_5330-300x298 IMG_5344

Chemarea sinceră spre artă sau oportunitatea coagulării unei noi piețe pe care se tranzacționează active investiționale au influențat completarea unor importante colecții de lucrări, ce includ opere ale unor nume de referință ale artei românești dar și picturi ale unor artiști contemporani. Dedicarea în fața artei a inspirat doi prieteni colecționari, Mihail Rotenberg și Eduard Uzunov să se bucure de această nobilă pasiune alături de cât mai mulți iubitori ai picturii moderne și contemporane.

IMG_5348 rsz__mg_5404

Sub acest idealul închinat artei a fost fondată galeria Rotenberg-Uzunov, un spațiu ce se dezvăluie celor ce doresc o altfel de incursiune -cea dăruită de pictură- în valori ce ne clădesc identitatea națională. Prima atracție a galeriei ni se arată tocmai de la intrare, curiozitatea fiindu-ne trezită de Po’Arta, lucrarea neconvențională prin care viziunea tânărului Robert Zotescu a fost distinsă cu marele premiu al Anualei de Arhitectură.

Galeria-de-arta-Rotenberg-Uzunov1

Micul spațiu ce comunică prin ferestrele largi cu Ateneul și Palatul Regal creează o legătură personală cu opera unor artiști precum Theodor Aman, Camil Ressu, Magdalena Rădulescu, Samuel Mutzner, Octav Băncilă, Eustațiu Stoenescu, Gheorghe Tattarescu, Ion Theodorescu-Sion, Rudolf Scweitzer-Cumpăna, Iosif Iser, Gheorghe Iliescu-Călinești sau Vasile Gorduz. Dincolo de trăiri devenite eterne sub penelul maeștrilor ce au definit pictura românescă, contemplarea lucrărilor expuse dăruiește o superbă apropiere de magia unor locuri precum Balcic a căror spiritualitate a călăuzit decenii la rând viziunea și emoțiile artiștilor români.

Prin energia conferită galeriei de vizitele spontane ale unor artiști, scriitori, oameni de teatru, film și televiziune, cei doi fondatori, gazde deosebit de prietenoase, trăiesc împlinirea de a uni cât mai multe spirite atinse de iubirea pentru frumos. Despărțindu-ne de galerie, întâlnim o altă tentație, lucrarea Selfie Urban Mirror, grație căreia scurtul răgaz cerut pentru reconectarea la pulsul cotidian în desprinderea de sub farmecul artei poate fi savurat chiar printr-o fotografie cu Ateneul.

Mai multe info: http://www.rotenberguzunov.ro/