Homemade Hummus (piure de năut)

Hummusul este denumirea arabă a cuvântului năut şi desemnează unul dintre cele mai îndrăgite aperitive (mezes). În arabă, denumirea întreagă a acestui aperitiv este hummus cu tahini (حُمُّص بطحينة), cu referire la celălalt ingredient de bază al acestui preparat: pasta de susan.

Se poate face într-o mulțime de feluri, în funcție de gust. La bază, humusul are năut, tahini (pastă de susan), ulei de măsline, suc de lămaie, sare și piper. Dacă vrei să încerci şi tu, cel mai bine este să-l faci în casă pentru că cel cumpărat nu este întotdeauna foarte bun.

Ingrediente

Ai nevoie de 150g năut uscat, 100g tahini, zeama de la o jumătate de lămâie, 3 linguri ulei de măsline, sare, piper, chimion şi un căţel de usturoi.

Prepararea reţetei începe cu o seară înainte, când punem la inmuiat năutul în apă. Năutul scurs – păstraţi o parte din zeama în care a fiert – se pasează (în robot / blender) sau se toacă fin. Pasta de năut se amestecă bine cu cea de susan (tahini), zeama de la lămâie şi usturoiul tocat pastă.   Se adaugă, amestecând continuu, uleiul şi apă (din apa în care a fiert năutul) până obţineţi o cremă fină, dar consistentă. Potriviţi de sare şi piper.