Încurajează-ți copilul spre performanță!

Când ating o anumită vârstă, multe persoane fără studii superioare ajung să regrete că nu s-au ocupat mai mult de carte în tinerețe. Lipsa banilor și a cunoștințelor provoacă adesea frustări și dezamăgiri.

Din acest motiv, omul simplu, muncitor, își îndeamnă copilul să învețe cât mai mult, în speranța că astfel va avea o viața mai ușoară.
Totuși, cu toate că își doresc doar ce-i mai bun pentru odraslele lor, părinți fac adesea greșeli în educația celor mici. Este important de știut că nicio persoană nu poate face performanță în tot. Să-i cer unui copil să obțină doar note de 10 sau să-l pedepsești fiindcă nu are o anumită îndeletnicire este irațional.

În plus, și aici sunt păcăliți foarte mulți adulți, mediile mari nu înseamnă întotdeauna și cunoștințe bogate. La fel cum nici mediile mici la anumite materii nu dovedesc faptul că soarta profesională a copilului este supusă eșecului.

Există profesori care sunt încurajați de conducerea instituției de învățământ la care predau să dea note mari pentru a nu periclita imaginea respectivei unități școare. Unii dintre ei, punctează în plus elevii pentru a primi anumite sporuri salariale, iar alții o fac fiindcă nu doresc să fie trași la răspundere pentru performanța prea slabă a unor elevi.

Dacă adaugăm și faptul că programa de învățământ din țara se axează în bună parte pe acumulare de informații și prea puțin pe practică sau jocuri educative, atunci ce vedem în catalog este aproape irelevant.

Varianta câștigătoare pentru succesul celui mic este să-l lăsați să exploreze cât mai multe activități, iar atunci când își descoperă pasiunea pentru ceva anume să îl încurajați să o dezvolte.

Dacă începe încă din copilărie să se pregătească într-un anumit domeniu, atunci rezultatele lui vor putea atinge cote dintre cele mai înalte. Mai mult, este binecunoscut faptul că oamenii învăță mai ușor și mai repede când sunt mici. Pe de altă parte, cu cât trece mai mult timp înainte de a-și descoperi talentul, cu atât adolescentul devine mai nesigur de el și de reușita sa profesională.

Se va simți umilit de competențele celorlalți elevi de aceeași vârsta și va avea impresia că el nu știe să facă nimic. Indiferent însă la ce vârstă se hotărește ce carieră vrea să urmeze, trebuie întotdeauna să-l încurajați să-și urmeze pasiunile!

Sursa foto: favim.com

Articol scris de Lavinia Tole