Dovezi ale existenţei jocului cu marionetele datează încă din mileniul al II-lea, î.Hr. În timp s-au găsit rămăşite care au demonstrat că practica s-a manifestat în India, Egipt, Roma Antică, America de Sud (pe teritoriul unde se află acum Mexicul) şi chiar în Africa.
Începuturile teatrului de păpuși
Se crede că principalul rol al teatrului de păpuşi era unul mistico-religios, iar pe vreme aceea marionetele erau făcute din lemn, fildeş sau ceramică, fiind manipulate cu ajutorul unor sârme sau fire. În anumite părţi din Birmania se considera că păpuşile Yokthe Thai (care erau folosite în ritualuri) aveau puteri tămăduitoare. În Indonezia păpuşile erau foarte complexe, având un sistem care le permitea să se mişte şi să danseze într-un mod care imita foarte bine mişcarea umană. Păpuşile se numeau Si gale gale şi erau folosite în ritualurile funerare, pentru ca decedatul să ajungă mai uşor la strămoşi. Şi nu numai mişcarea umană era foarte bine imitată. Mimica feței era foarte bine conturată, păpuşile fiind capabile să imite aproape orice emoţie umană, inclusiv tristeţea (aveau bureţi cu apă puşi în colţul pleoapelor pentru a putea plânge atunci când era nevoie).
Teatru de păpuşi din Japonia a ţinut în primul rând de manifestarea profanului (păpuşile fiind numite kugutsumawashi) ca mai apoi, în secolul al XVII-lea, să fie folosite pentru a transmite învăţăturile lui Budha (păpuşile fiind numite bunraku).
Componenta religioasă a teatrului de păpuși
În Europa, jocul cu marionetele a avut tot un motiv religios, fiind folosit în mod deosebit pentru a putea reproduce istorisiri din Biblie. În secolul al VII-lea, Conciliul (sobor al clerului catolic) de la Quincex a luat decizia de a apropia mai mult creştinii de religie cu ajutorul marionetelor. De fapt, se crede că originea cuvântului marionetă vine din Evul Mediu, când era folosit ca diminutiv pentru Fecioara Maria (cuvânt derivat din Mariotte sau Mariolle). Noţiunea de teatrul de păpuşi, aşa cum este folosită astăzi, a căpătat cu adevărat sens în momentul în care a fost utlizată, în anul 1584, de către scriitorul francez Guillaume Bouchet, în piesa Serile.
Teatrul de păpuși în prezent
Cu timpul, teatrul de păpuşi a câştigat foarte multă popularitate, cel mai des fiind folosit în zilele noastre pentru a caricaturiza persoane publice în cadrul unor emisiuni TV. Cea mai vizionată emisiune TV din lume care implică jocul marionetelor este Muppet Show, apărută în anul 1976.
Capitala teatrul de păpuşi din zilele noastre este Charleville Mezieres din Franţa, unde se organizează, la fiecare doi ani, timp de zece zile, Festivalul Mondial al Teatrului de Marionete, la care partucipă 30 de ţări şi peste 130 de trupe teatrale.
În România, unul dintre cele mai importante teatre de păpuşi este Teatrul de Păpuşi şi Marionete Tândărică, care a fost fondat în anul 1945. Prima secţie care a funcţionat în cadrul teatrului a fost cea de marionete, condusă de actriţa Lucia Calomeri. În 1949 Margareta Niculescu (actualul preşedinte de onoare UNIMA), noul director al instituţiei, a introdus secţia de păpuşi cu ajutorul lui Renee George Silviu (director de scenă) şi a mai multor păpuşari. Teatrul organizează an de an Festivalul Internaţional de Animaţie Bucurii pentru Copii. Spectacole de colecţie.
Saftiuc Anca
Surse:
dli.ro
www.teatrultandarica.ro