La cât timp trebuie să mănânci după antrenament?

Timpul pe care trebuie să-l aştepţi pentru a te antrena după masă depinde de propriile interese şi necesităţi. Pentru a absorbi energía, aliméntele au nevoie de un anumit interval de timp, diferit de cel pe care tu trebuie să-l aştepţi ca să nu resimţi simptome de disconfort şi indispoziţie.

Totusi, aceste intervale de timp variază de la persoană la persoană, în funcţie de necesităţile propriului corp. Tocmai de aceea este important să experimentezi diferite situaţii pentru a decide ce program funcţionează cel mai bine pentru tine.

Energie

Pentru a profita de cât mai multă energie, aşteaptă una sau două ore după ce ai mâncat pentru a face exerciţiile, mai ales în timpul antrenamentului de dimineaţă. Nivelul de zahăr din sânge este relativ scăzut în timpul dimineţii; de aceea, dacă timpul pentru digerarea alimentelor de la micul dejun nu este suficient, organismul nu va da randament maxim în timpul exerciţiilor.

Disconfort

Dacă obişnuieşti să mergi la sală sau să ieşi la alergat seara, trebuie să aştepţi două sau trei ore după o masă uşoară pentru a te antrena. În momentul în care faci exerciţii cu stomacul plin, există şanse să îţi scadă nivelul de interés şi motivaţia. De asemenea, ingerarea unor cantităţi mici de alimente imediat după ce ai terminat antrenamentul îţi poate provoaca disconfort.

Aşteaptă în jur de două sau trei ore pentru a elimina cantitatea de alimente din stomac, astfel încât să nu întâmpini neplăceri în timpul antrenamentului.

Experienţa personală

Nu tóate persoanele experimentează disconfort dacă fac exerciţii imediat după ce mănâncă. Poţi termina de mâncat şi apoi să mergi la înot, să mergi pe bicicletă sau să alergi fără să suferi niciun inconvenient.

Fii atent la cum te simţi şi la ce performanţă ai în timpul antrenamentului, astfel încât să-ţi dai seama dacă ai nevoie de câteva schimbări pentru a te bucura la máximum de antrenamentul tău.

Alimente

Asigură-te că ai ingerat cantitatea necesară de carbohidraţi înainte de a te antrena, având în vedere că sunt principalele surse de energie pentru organism. În cazul în care corpul tău nu obţine carbohidraţii necesari, nu vei avea energie pentru a maximiza antrenamentul.

Cerealele integrale, fructele şi legumele sunt surse eficiente de carbohidraţi. Dacă ai nevoie de o creştere bruscă de energie, bea smoothie-uri cu fructe şi legume.