La nivel mondial 42 milioane de copii sunt supraponderali!

Alimentaţie – Sport – Climat familial armonitos

Triunghiul terapeutic împotriva obezităţii

Obezitatea infantilă este una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică ale secolului 21! La nivel mondial, în 2010, numărul copiilor care sufereau de obezitate atingea cifra de 42 milioane.

Copiii obezi sau supraponderali sunt predispuşi la o greutate corporală mare şi la vârsta adultă, dar au şi o înclinaţie către afecţiuni precum diabet, dislipidemie, probleme respiratorii, boli cardiovasculare şi probleme ortopedice încă de la o vârstă tânără.

Sunt obez sau supraponderal?

“În general, se consideră obez un copil a cărui greutate depăşeşte cu 20% greutatea ideală. Excesul cu 10% faţă de ideal se defineşte cu termenul de „suprapondere”. Principalele cauze ale instalării obezităţii sunt alimentaţia incorectă şi lipsa activităţii fizice. Doar la un procent minim de copiii obezi, excesul de greutate este secundar unor tulburări endocrine sau unor anomalii genetice”, a explicat dr. Corina Paul, medic primar pediatrie în cadrul clinicii Medicover.

Risc crescut dacă unul dintre părinţi este supraponderal

Cu siguranţă, alături de alimentaţie şi sedentarism, şi alţi factori sunt implicaţi mai mult sau mai puţin în apariţia obezităţii. Terenul genetic determina predispoziţia spre obezitate a copilului, unii copii „depozitând grăsimi” mai uşor ca alţii.

Şansele unui copil de a fi obez cresc dacă părinţii lui sunt obezi!

10 – 11 ore de somn pe noapte ajută la prevenirea obezităţii infantile

Studii recente au dovedit că somnul insuficient favorizează apariţia obezităţii, motiv pentru care se recomandă respectarea orelor de somn. Este vorba despre 11 ore/zi pentru copiii sub 5 ani, respectiv 10 ore de somn/zi pentru copiii între 5-10 ani.

Tratează din timp probleme de somn ale copiilor!

Problemele de somn ale copiilor sunt printre cele mai disruptive probleme cu care se poate confrunta o familie. Copilul nu este singurul care suferă ci îi va antrena în această suferinţă pe toţi cei din jurul său.

Pentru a avea o rutină bună de somn:

Păstraţi un program regulat pentru culcare şi ora de trezire

Fiţi consecvenţi în aplicarea rutinei de somn! În primii ani o poveste sau mai târziu o activitate relaxantă vor încuraja un somn bun.

De la început încurajaţi copilul să adoarmă singur, în patul lui

Urmaţi şi dumneavoastră propriile reguli în ceea ce priveşte somnul. Încercaţi să aveţi un somn odihnitor pentru a putea să funcţionaţi optim în timpul zilei. 

Clinica de Pediatrie Medicover din Bucureşti este singura clinica din ţară cu specialişti în somnologie pediatrică. Somnul este una dintre cele mai importante resurse pentru creşterea şi dezvoltarea cerebrală a copilului tău. Specialiştii noştri îşi propun să trateze tulburările de somn apărute la copii de la primele luni de viaţă şi până la adolescenţă.

Pachetul de acasă combate tentaţia mâncării de la fast-food

Alimentaţia necorespunzătoare vârstei şi a nevoii de creştere a copiilor este primul factor care duce la creşterea în greutate.

Copiii mănâncă alimente multe şi de proastă calitate! Aceasta este concluzia la care au ajuns medicii nutriţionişti în urma analizării comportamentului alimentar al tinerilor. “Una dintre cauze este tentaţia mâncărurilor de tip fast-food, alimente goale în valoare nutriţională însă bogate în aport de calorii. Dulciurile, chipsurile, junk foodul, primează în alegerea copiilor, în detrimentul legumelor, al fructelor şi al cerealelor sau lactatelor. Parte din vina este şi a părinţilor care nu insufla copiilor o înclinaţie către mâncarea sănătoasă, începând cu realizarea unui pacheţel pentru pauză de prânz în locul banilor de buzunar cu care cei mici îşi cumpără tot felul de mâncăruri nesănătoase”, a explicat dr. Corina Paul, specialistul Medicover, consilier pe probleme nutriţionale.

Joacă virtuală afectează creşterea armonioasă a copiilor

 Lipsa activităţii fizice este o altă cauză a creşterii necontrolate în greutate!

 Dacă în urmă cu 30 – 40 de ani copiii preferau jocul în aer liber, mersul pe bicicletă, înotul ca activităţi libere, generaţia actuală de copii prefera să înlocuiască tot mai mult mişcarea cu jocurile video, calculatorul, emisiunile TV,  activităţi care sunt în defavoarea creşterii armonioase a copiilor.

“Implicarea părinţilor şi educaţia deţin un rol deosebit de important în acest sens. Părinţii trebuie să participe alături de copii la activităţi în aer liber, să-i susţină în desfăşurarea unei activităţi fizice regulate, chiar în practicarea cu regularitate a unui sport. Mersul cu bicicleta sau cu rolele, înotul, tenisul pot deveni un mod de petrecere a timpului liber la care participă părinţii împreună cu copiii. Jocurile de grup (fotbal, volei) sau de sezon (schi, patinaj) se pot de asemenea practică de către întreaga familie, în timpul liber sau în vacanţe”, explica specialistul Medicover.

Problemele în familie duc la consumul necontrolat de alimente

Nu îi subestimaţi pe cei mici! Copiii sunt extrem de receptivi faţă de climatul ce predomină în viaţa de familie, chiar dacă aparent părinţii încearcă să îl protejeze de tensiunile cotidiene.

Factorul psihologic are un rol important în apariţia obezităţii la copii.  Dintre cauzele psihologice care pot favoriza apariţia obezităţii amintim climatul familial tensionat, evenimentele traumatice (decesul/boala unei persoane dragi, divorţul părinţilor, intrarea în colectivitate). “Consumul excesiv de alimente şi creşterea în greutate a copilului poate fi o formă de expresie a depresiei acestuia sau a altor stări emoţionale. Mâncatul apare astfel că o modalitate de a evita suferinţa să şi neputinţă În raport cu ceea ce sunt ceilalţi, cu înţelegerea lor, cu ceea ce aşteaptă de la el”, potrivit dr. Corina Paul, medic primar pediatru în cadrul Medicover.

Familia, primia linie de “apărare” împotriva obezităţii

Părinţii reprezintă prima linie de „ apărare” a copilului împotriva obezităţii. Triunghiul terapeutic împotriva obezităţii infantile se afla la îndemână fiecărui părinte:

  1. Oferiţi-i un exemplu alimentar pozitiv, gătind alimente sănătoase, respectând orele de masă şi gătind inteligent pentru cel mic – introducând alimente mai puţin plăcute, în alimentaţia copiilor, într-o formă atractivă (mâncare colorată, forme trăsnite etc.).
  2. Stabiliţi o zi pe săptămână pentru activităţi sportive în familie. Alergaţi prin parc, jucaţi volei, fotbal sau baschet împreună cu cel mic, mergeţi la înot!
  3. Oferiţi-i copilului un climat familial cald şi armonios.

Atunci când eforturile familiei nu dau rezultate este bine să apelaţi la ajutorul unui medic pediatru, care să vă ajute să adoptaţi regimul (atât cel alimentar cât şi programul de activitate fizică şi suportul psihologic) la programul copilului şi al întregii familii. Există situaţii când substratul obezităţii este, totuşi, o boală endocrină  sau genetică ce necesită evaluarea copilului din punct de vedere clinic şi biologic. Vă recomandăm să vă adresaţi medicului pentru mai multe informaţii despre analizele necesare şi iniţierea unui tratament asociat regimului alimentar şi de activitate fizică.

***Despre Medicover România

Grupul Medicover este de peste 15 ani liderul serviciilor medicale private în Europa Centrală şi de Est. 6,000 de companii şi jumătate de milion de oameni beneficiază de serviciile clinicilor şi spitalelor Medicover şi ale laboratoarelor Synevo în Germania, România, Moldova, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Ucraina şi Turcia.

Grupul Medicover, unul dintre cei mai mari angajatori din sectorul medical privat, este atât furnizor de servicii medicale, cât şi asigurator de sănătate, oferind toată gama de servicii medicale prin spitale, clinici şi laboratoarele Synevo.

În România, Medicover are grijă de sănătatea a peste 100,000 pacienţi anual, fie că sunt angajaţi ai celor peste 1,500 companii abonate, fie că sunt persoane fizice neabonate.

Medicover oferă servicii medicale la standarde europene prin cele 11 clinici din Bucureşti, Cluj, Constantă, Iaşi, Ploieşti, Timişoara, Braşov, prin centrele de excelenţă şi prin reţeaua de parteneri Medicover, formată din peste 219 de clinici private din toată ţara.

În noul Spital Medicover din Bucureşti pacienţii au acces la diagnostic şi tratament avansat, o echipă dedicată de medici şi asistente, echipamente medicale de ultima generaţie şi confort asigurat pe toată durata internării. Spitalul este dispus pe 7 niveluri şi are o capacitate de 122 de paturi. Blocul operator cu trei săli de operaţie şi două săli de naştere, dotat cu aparatura medicală de ultimă oră, poate gestiona intervenţii din toate specialităţile chirurgicale.