Ne dorim să fim fericiți și să ne încredem în forțele proprii, însă de cele mai multe ori eșuăm în încercarea de a ne atinge scopurile din motive pe care nici nu le bănuim. Suntem atrași de mirajul unei lumi perfecte în aparenţă, iar când ajungem singuri și triști ne întrebăm: cu ce am greșit?
Ce este sănătatea emoțională?
În general, oamenii care au o sănătate emoțională bună sunt conștienți de sentimentele, gândurile și comportamentele lor și fac față cu brio stresului. Ei trec peste problemele din viața de zi cu zi cu zâmbetul pe buze, prin autodisciplină și dezvoltare personală, considerându-le parte din viață. Se simt bine cu ei însăși și nu sunt afectați de criticile celorlalți, ducând o viață pașnică și sănătoasă emoțional.
Sunt multe lucruri care intervin în viața noastră distrugând acel echilibru dintre tristețe și fericire, astfel tindem să ajungem la puternice sentimente de amărăciune care adesea se transformă în anxietate. Principalele cauze care duc la acea stare de melancolie și care nu pot fi evitate sunt:
– concedierea de la locul de muncă
– pierderea unei persoane iubite
– divorțul sau mariajul problematic
– suferința cauzată de o boală sau o traumă
– problemele financiare
Cum ne afectează emoțiile sănătatea?
Corpul nostru reacționează la anumiți stimuli determinați de felul cum gândim, cum ne comportăm sau simțim. Această situație este de multe ori numită legătura sau conexiunea minte-trup. Când suntem stresați sau supărați, corpul nostru încearcă să ne transmită că ceva nu este în ordine.
Spre exemplu hipertensiunea arterială sau ulcerul gastric pot fi cauzate de un anumit eveniment stresant cum ar fi decesul unei persoane iubite. Semnele pe care trebuie să le avem în vizor în cazul unui dezechilibru emoțional sunt:
– dureri de spate
– pierderea poftei de mâncare
– dureri în piept
– constipaţie sau diaree
– oboseală
– dureri de cap
– hipertensiune arterială
– insomnie (tulburări de somn)
– ameţeli
– palpitaţii (junghiuri in zona inimii)
– probleme sexuale
– transpiraţie
– durere de stomac
– creşterea sau pierderea în greutate
Sănătate emoțională precară poate slăbi sistemul imunitar, predispunându-l mai repede la răceli și alte infecții pe toată durata problemei emoționale.
De asemenea, atunci când vă simţiţi stresat sau supărat, nu puteţi avea grijă de sănătate așa cum ar trebui, așadar nu simțiți nevoie de a consuma alimente nutritive sau de a lua medicamentele prescrise de doctor.
Abuzul de alcool, tutun sau medicamente luate fara aprobarea medicului pot fi un semn de sănătate emoţională proastă.
De ce trebuie să știe doctorul meu despre starea mea emoțională?
Poate nu sunteți obișnuit să vorbiți cu medicul de familie despre sentimentele și problemele dumneavoastră din viață personală, însă ar trebui să nu uitați, el sau ea nu-ți poate spune doar uitându-se la dvs dacă sunteți stresat, încordat sau supărat. Este foarte important să fiți onest cu doctorul dacă vă simțiți în acest fel.
În primul rând, el sau ea trebuie să fie sigur că alte probleme de sănătate nu vă cauzează simtomele fizice. Astfel, dacă simtomele nu sunt cauzate de alte probleme de sănătate, dumneavoastră și doctorul dumneavoastră, puteți asocia problemele emoționale cu simtomele pe care le aveți.
Cum îmi pot îmbunătăți sănătatea emoțională?
Pentru început, încercați să recunoașteți emoțiile și să înțelegeți de ce le aveți. Eliminați cauzele tristeții, stresului și anxietății din viața dvs pentru a controla mai ușor starea de spirit. Aplicați următoarele sfaturi în viață cotidiană:
Exprimați-vă sentimentele într-un mod plăcut: dacă sentimentele de tristețe, stres sau neliniște cauzează problemele fizice mai sus menționate, iar dacă nu încercați să le exteriorizati vă veți simți și mai rău. Lăsați-i pe ceilalți să știe cum vă simțiți, mai ales pe cei apropiați, vorbiți deschis cu aceștia despre apăsarea sufletească pe care o simțiți.
Deși există riscul ca persoanele din cercul nostru să nu fie disponibile să ne asculte când avem nevoie, nu renunțați și apelați la ajutorul unui doctor sau al unui consilier, cereți sfaturi și suport pentru orice aveți nevoie, deoarece sănătatea emoțională nu trebuie neglijată.
Trăiți o viață echilibrată: Încercați să nu vă lăsați copleșiți de problemele de la muncă, de la școală sau de acasă, fiindcă duc la sentimente negative. Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă prefaceți că sunteți bine dispus când de fapt sunteți stresat și supărat.
Este important să vă ocupați de aceste sentimente negative atunci când apar, dar cel mai important este să vă concentrați atenția pe lucrurile pozitive din viață. Puteți ține un jurnal în care să vă notați lucrurile care vă fac fericit și împlinit sufletește. Faceți-vă timp pentru lucruile care vă fac plăcere și bucurați-vă de prospețimea vieții.
Liniștiți-vă mintea și trupul: metoda relaxării, la fel ca meditația este folositoare pentru echilibrarea emoțiilor. Vă propun un exercițiu pe care îl fac eu de fiecare data când mă simt încordată și stresată: așezați-vă confortabil pe canapea sau în pat, închideți ochii, relaxați-vă mâinile, picioarele iar în cele din urmă mintea.
Pentru a avea o sănătate emoțională bună, este important să aveți grijă de întregul corp. Așadar, nu săriți peste cele trei mese ale zilei + cele 2 gustări dintre mese (nu luați cina mai târziu de ora 8 seara) și odihniți-vă suficient. Evitați să mâncați în exces și nu consumați alcool sau droguri.
Nu uitați! Oricât de multe probleme întâmpinați, nu vă lăsați prioritățile în urmă, puneți-vă pe dvs. pe primul plan și nu neglijați oportunitățile care se ivesc.
Lorena Claudia Dadut