Ne confruntăm tot mai mult cu lipsa timpului liber pentru încropirea diferitelor activităţi, chiar şi a celor mai banale. Curăţenia casei în care locuim este una din activitățile pe care le mai amânăm uneori, pentru că ceva mai important trebuie să fie făcut.
Aşadar, soluţia este angajarea unei menajere. Chiar dacă poate părea o alegere uşoară, trebuie să avem în vedere mai multe lucruri, atunci când vrem să luăm o asemenea decizie.
În primul rând, gândeşte-te care este nevoia ce te îndeamnă să angajezi o menajeră. Ai nevoie de curăţenie o singură dată pe săptămână, sau de curățenie sezonieră? Ai de ales între o firmă de curăţenie, sau o persoană care lucrează independent.
Avantajul unei firme este că îţi poate furniza o echipă de oameni şi, astfel, aceștia pot termina munca, mai repede. Avantajul unei menajere independente este că poţi crea o relație de prietenie cu persoana respectivă, asigurând, totodată, o legătură profesională de lungă durată.
Dezavantajul constă în faptul că trebuie să te informezi asupra legilor pentru ocuparea forţei de muncă. În timp ce o firmă de curăţenie se ocupă de aceste probleme în locul tău, atunci când angajezi o menajeră care lucrează independent, trebuie să te asiguri că poate munci legal.
Atunci când te apuci să cauţi o menajeră, întreabă întâi membrii familiei, sau prietenii. Ei ar putea să îţi ofere cele mai bune recomandări, ale unor persoane în care au încredere.
Dacă nu ştii pe nimeni care cunoaşte menajere, atunci tot firmele de curăţenie îţi pot pune la dispoziţie mai multe persoane, dintre care o vei putea alege pe cea care ţi se potriveşte.
Un aspect important, la care trebuie să te gândeşti, este legat de modalitatea de plată. Plata pe oră îi poate îngrijora pe mulţi oameni, din cauza faptului că menajera ar putea trage de timp, dar o persoană de încredere nu şi-ar strica reputaţia pentru o oră în plus.
Plata fixă poate atrage, de asemenea, dezavantaje, deoarece angajatorul ar putea crede că menajera se grăbeşte să termine ce are de făcut. Rămâne alegerea ta să decizi care este metoda de plată potrivită, cunoscând aceste detalii.
După ce ai găsit câteva posibile candidate pentru post, stabileşte un interviu, în care vei pune întrebări legate de munca lor: de ce le place acest job, de ce l-au ales, cum au lucrat, în trecut, cu alţi angajatori.
Verifică eventualele recomandări, istoria locurilor de muncă, dar şi cazierul persoanei, în cazul în care nu face deja, o firmă, toate aceste lucruri, în locul tău.
După ce ai luat interviuri şi te-ai decis asupra unei persoane, nu te grăbi să faci un angajament de lungă durată. Ideal ar fi să începi printr-o perioadă de probă, în care menajera îţi va cunoaşte nevoile, casa, dar şi aştepările, iar tu îi vei cunoaşte modul de lucru.
Dacă, după câteva încercări, nu eşti mulţumit/ă de munca ei, nu este nicio problemă să renunţi la serviciile menajerei, deoarece nu ai semnat un angajament. De asemenea, este foarte important să stabileşti, chiar de la început, anumite limite.
Realizează o listă cu lucrurile pe care menajera ta nu are voie să le facă, la tine în acasă. Această mișcare te va ajuta să eviți posibile conflicte.
Apoi, alte detalii de care trebuie să ţii cont, ar mai fi: sănătatea menajerei (ea va frecventa şi va lucra în casa ta, prin urmare trebuie să ştii dacă va răspândi vreo boală sau dacă suferă de diferite afecţiuni care ar putea să îi pună în pericol munca); punctualitatea (trăsătură de bază, deoarece îţi arată cât de implicată este în job-ul ei, dar şi în respectarea programului); igiena personală (deşi poate părea un aspect neimportant, demonstrează cât de mult contează curăţenia pentru persoana aleasă).
Zilele în care se credea că doar oamenii bogaţi îşi pot permite o menajeră, s-au dus.
Dacă tu şi locuinţa ta suferiţi din cauza lipsei timpului liber şi a curăţeniei, atunci trebuie să angajezi o menajeră.
Ana Darstaru
Sursa foto: