Machine Gun Preacher, sau filmul despre „copiii invizibili”

sursa cinemablend.com

Pentru toţi cinefilii, declar că am încă un nume care trebuie adăugat pe listă. Bazat pe o poveste reală şi extrem de actuală, Machine Gun Preacher este titlul care sugerează o poveste plină de bătaie şi împuşcături, dar de fapt pe fundal, mesajul este unul mult mai amplu.

În primul rând, filmul a apărut în 2011 şi are ca subiect principal activitatea armată din Africa. Totuşi, acest lucru apare abia în a doua jumătate a filmului, atunci când Sam Childers decide să servească numele Domnului prin fapte caritabile. La început, Sam demonstrează cum arată de fapt o „oaie neagră”,  prin acţiunile sale: iese din închisoare, fură droguri şi bani de la traficanţi, drogurile de cele mai multe ori şi le injectează alături de un amic, nu-i pasă de soţie şi nici de fetiţa lui, regăsindu-se cu adevărat în cantităţile de praf alb care îi curg prin sânge. Dar o crimă îl face să se schimbe, să-l aducă pe Dumnezeu în viaţa lui. Astfel ajunge în Africa.

Aici descoperă cum mii de copii sunt răpiţi în mijlocul nopţii, obligaţi să îşi omoare părinţii, mutilaţi sau torturaţi, ca apoi să servească scopurilor unui singur om: Joseph Kony. Acum, cu siguranţă cunoaşteţi această poveste, probabil prin intermediul documentarului KONY 2012. Este creat de fondatorul ONG-ului Invisible Children (Copiii Invizibili) cu scopul de a arăta lumii cruzimea acestui ucigaş, liderul grupului Lord’s Resistance Army (LRA). Această grupare este activă de 26 de ani, deocamdată doar în Congo şi Sudan.

Videoclipul a fost postat pe youtube acum o săptămână şi deţine deja aproximativ 80 de milioane de vizualizări.

Este un subiect sensibil şi destul de controversat, iar acest film îl prezintă cu siguranţă, într-o formulă de efect, regizată şi dramatică.  Totuşi, mesajul este unul real, chiar şi aşa, într-un ambalaj destul de tragic care trezeşte semne de întrebare.

Personajul trece de-a lungul filmului prin stări de furie, de dezamăgire pentru că nu poate salva aceste suflete condamnate la o viaţă pe care nimeni nu şi-ar dori să o aibă. Din acest motiv, este impresionant momentul în care încearcă să treacă peste, să revină la familia sa din America şi nu reuşeşte, şocul este prea mare. Sam Childers există, îl puteţi căuta oricând pe internet dacă doriţi să aflaţi mai multe, dar în film Gerard Butler este cel care îi ia locul. Trebuie adăugat că filmul nu este adresat minorilor sub 18 ani, datorită scenelor de violenţă.

Articol scris de Cătălina Airimioaei