Masti europene la…Masca, a opta editie sub semnul lui Etienne Decroux

Teatrul Masca va invita in perioada 9-11 noiembrie la cea de-a VIII-a editie a festivalului Masti Europene la…Masca. Invitatii speciali din acest an sunt trupa londoneza Theatre de l’ange fou ai carei fondatori, Steven Wasson si Corinne Soum sunt ultimii asistenti ai marelui mim, actor si profesor Etienne Decroux.

“Anul acesta va asteptam sa descoperiti scoala lui Decroux, cel care a fost numit “parintele mimului modern”, o figura emblematica a pantomimei la nivel international. Inspirandu-se din clasicele sculpturi grecesti sau din perfectiunea operei lui Rodin, Decroux si-a pus amprenta intr-un mod incontestabil asupra acestui gen teatral.”, declara Mihai Malaimare, Directorul Teatrului Masca.

 

Teatrul Masca va prezenta in festival Tara unde ingerii vin degeaba, una din premierele acestei stagiuni, o radiografie a unei lumi in care oamenii dorm somnul nefericit al ratiunii, isi ingroapa dreptul la fericire si admit sa fie personajele unei ridicole si tragice comedii despre pierderea oricarei iluzii.

Vis de Prometeu, spectacolul invitat in festival este dedicat vietii lui Etienne Decroux, mostenirii sale artistice si luptei sale de a face din  mim  o forma de arta independenta. Dupa cum declara Wasson si Sooum, ideea spectacolului a pornit de la afirmatia lui Decroux: “Mimul are lucruri mai bune de facut decat sa desavarseasca o alta arta”.

Imagini ale mintii umane, absurditatile vietii si intrebarile pe care si le pun oamenii sunt sursa constanta de inspiratie atat pentru regizorii trupei, cat si pentru actori. Folosind Mimul Corporal ca baza a muncii lor creative, constructiile dramaturgice ale spectacolelor lor iau forma unor calatorii in care personajele strabat locuri si timpuri, unele reale altele imaginare.

Detalii pe www.masca.ro.