Merde, merde şi iar merde

 Două săptămâni de merde. Asta păţeşti când citeşti volumele Un an în merde şi În ce merde te bagă dragostea de Stephen Clarke. Cărţile au apărut la editura RAO International Publishing Company în 2008 şi amuză cititorii şi în prezent.

Romanele sunt despre viaţa lui Paul “Poll” West, un englez în Franţa. Datorită aptitudinilor sale în afaceri, personajul este ales să lucreze la o companie mare din Franţa. În afară de faptul că franceza sa se pare că nu funcţionează cu ceilalţi, din moment ce nu înţelege foarte bine ce spun aceştia şi nici măcar ce zice el, Paul se pierde în contactul cu ceilalţi membri ai echipei sale dar şi în acomodarea într-o ţară străină dar mai ales, inamică.

Ce-l deranjează cel mai mult? Nepăsarea franţuzilor şi imensele cantităţi de merde în care calcă mereu. Nici viaţa amoroasă nu merge prea bine, deşi trece din pat în pat ca să poată locui undeva, iar în cartea a doua realizează că iubirea sa era în faţa sa de la bun început şi face tot ce poate pentru a o cuceri.

Aduce puţin din aerul englezesc ţării care l-a adoptat şi în acelaşi timp păstrează noile moduri de viaţă pe care le-a deprins ca cetăţean francez.

Stilul autorului este mortal de amuzant. Adică, citeam în microbuz şi am început să râd fără să-mi dau seama că ceilalţi pasageri se holbează la mine, întrebându-se probabil de ce. Este o notă de bună-dispoziţie pentru aerul închis şi perfectă pentru navetă (chiar şi cu riscul de a te face de râs, la propriu).

Ei bine, la final de cele două săptămâni cât a durat să citesc volumele, mi-am dat seama că există foarte mult merde în lumea asta şi sper din tot sufletul să nu calc în el, s-ar putea să mă aleg cu o nouă alergie/obsesie.

Articol scris de Cătălina Airimioaei