Prin intermediul metodelor contraceptive, femeile îşi pot alege ele care este momentul potivit pentru a face un copil. Există mai mute tipuri de metode contraceptive, fiecare cu caracteristicele ei. Cele mai utilizate metode de contracepţie sunt pilula contraceptivă (anticoncepţionalul) şi steriletul (IUD), ambele cu o eficacitate de 99%. În ultimii ani, piaţa metodelor contraceptive s-a diversificat foarte mult şi noi metode au fost lansate.
“Pilula contraceptivă este una dintre cele mai populare şi mai de încredere metode contraceptive din România, dar alături de aceasta mai există şi alte metode cu o eficienţă la fel de mare şi care, uneori, pot fi mai potrivite pentru pacientă. Printre acestea se numară injecţiile contraceptive, implanturile, inelul intravaginal (o metodă foarte bună, care este disponibilă în cadrul clinicii Fertilia) şi plasturele hormonal (acesta nu se găseşte în România, dar este o metodă extrem de eficientă).”, a afirmat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie în cadrul clinicii Fertilia (www.fertilia.ro).
Injecţia contraceptivă
Injecţia contraceptivă repezintă o doză de hormoni injectabilă care, asemenea anticoncepţionalelor, te protejeză de sarcina nedorită o perioadă considerabilă de timp. Aceste doze de contraceptive se fac intramuscular şi reprezintă o metodă ideală pentru cele care uită mereu să-şi ia pilulele contraceptive, injecţiile fiind administrate o dată la 3 sau 8 luni, în funcţie de tipul de injecţie utilizată. Cele mai cunoscute contraceptive injectabile sunt:
- Depo -provera (medroxyprogesteron) – cele mai des folosite; oferă 13 luni de protecţie
- Noristerat (norethisteron) – oferă protecţie contraceptivă timp de 8 luni, dar nu este aşa populară.
Ambele injecţii fac parte din categoria contraceptivelor progesteronice, adică nu conţin estrogeni. Progesteronul (acelaşi hormon folosit în pilulele anticoncepţionale) previne ovulaţia şi subţiază mucoasa uterină făcând mai dificilă implantarea ovulului.
Majoritatea expertilor spun că injecţia contraceptivă are o rată de success de 99%, ceea ce înseamnă că din 100 de femei care folosesc această metodă timp de 1 an, doar una singură rămâne însărcinată.
Implantul contraceptiv
Implantul contraceptiv reprezintă o tijă mică, flexibilă, care eliberează un progestativ similar cu progesteronul natural pe care femeile îl produc la nivel ovarian şi are efect timp de până la 3 ani.
Contracepţia prin implant contraceptiv subdermic cu progesteron este prezentată sub 2 forme: Implanon şi Norplant 2 / Jadelle. Ambele variante de implant contraceptiv subdermic cu progesteron au o rată de eşec de doar 0,05%, fiind considerate cele mai eficiente metode contraceptive.
Implantul cu progesteron se aplică subdermic imediat deasupra cotului în partea interioară a braţului. Procedura de inserare durează câteva minute şi se foloseşte un anestezic local, deci nu este deloc dureroasă. Aceasta trebuie efectuată de un medic pentru a preveni posibilele complicaţii.
Protecţia contraceptivă este asigurată după 24 de ore de la implantare. Contracepţia se bazează pe împiedicarea ovulaţiei, subţierea endometrului care împiedică implantarea, îngroşarea mucusului cervical pentru prevenirea pătrunderii spermatozoizilor.
La ora actuală această metodă contraceptive nu este valabilă în România.
Inel intravaginal
Inelul contraceptiv este un inel flexibil subţire, transparent, din material plastic inert biologic, care se introduce în vagin în prima zi de menstruaţie cu scop contraceptiv. Acesta se menţine timp de trei săptămâni, oferind protectie împotriva sarcinii pe toată perioada, datorită hormonilor estrogenici şi progesteronici pe care îi eliberează constant, continuu şi regulat timp de 21 de zile.
Hormonii conţinuţi de inelul contraceptiv stopează ovulaţia şi îngroaşă mucusul cervical, realizând astfel şi o barieră naturală împotriva spermei.
La fel ca pilulele, inelul contraceptiv reduce durerile menstruale şi sindromul premenstrual . De asemenea oferă control total asupra momentului menstruatiei şi a numărului de menstruaţii pe care vrei să le ai într-un interval dat de timp.
Inelul intravaginal se găseşte în România, fiind disponibil şi la clinica medicală Fertilia şi are o eficienţă de 98-99%.
Plasturele
Plasturele contraceptiv este un pansament mic, subţire care, odată ataşat la nivelul pielii, începe să elibereze o anumită cantitate de hormoni pentru a împiedica ovulaţia. Acesta are o acţiune similară pilulelor anticoncepţionale, conţinând estrogen şi progestogen, hormoni similari celor produşi la nivelul ovarelor. Însă, spre deosebire de pilulele anticoncepţionale care trebuie administrate zilnic, plasturii contraceptivi trebuie înlocuiţi o singură dată pe săptămână.
Din momentul în care este ataşat pe suprafaţa pielii, acesta eliberează lunar o anumită doză de estrogen şi progestogen, împiedicând lunar eliberarea ovulelor de la nivelul ovarelor. De asemenea această metodă de contracepţie îngroaşă mucusul cervical, fapt ce îngreunează înaintarea spermatoizilor spre cavitatea uterină, şi subţiază peretele uterin, împiedicând astfel procesul de nidaţie.
Plasturele contraceptiv nu este momentan disponibil în Romania.
Mirena (SISTEM INTRAUTERIN =IUS)
Mirena este un dispozitiv contraceptiv intrauterin mic în formă de T, care se potriveşte în interiorul uterului şi eliberează hormonul feminin progesteron în organism.
În primul rând, nu trebuie confundat cu IUD (steriletul ‘tradiţional’) care îţi poate da menstruaţii mai abundente, mai lungi şi uneori mai dureroase. IUS este diferit de IUD prin hormonul pe care îl conţine; pe lângă faptul că este un contraceptiv, el este folosit şi în tratarea problemelor legate de menstruaţii (acestea vor deveni mai scurte, deloc abundente şi nedurerose).
IUS previne sarcina prin subţierea mucoasei uterine şi prin îngroaşarea mucusului de la nivelul colului uterin, astfel îngreunând înaintarea spermatoizilor spre cavitatea uterină. IUS are o eficienţă de 99%.