Câteva sfaturi despre cum să te îmbraci la birou în funcție de mediul în care lucrezi
Ochiul critic apreciază constant că detaliile modei rămân în atenția tuturor, vestimentația fiind primul element care te ajută să intri în contact cu un interlocutor, creându-i acestuia, indirect o părere în ceea ce te privește, ca și felul în care vorbești sau parfumul pe care îl folosești.
Dacă poți face o primă impresie în doar câteva minute, într-un mediul dinamic, cum este cel al unei companii, acel timp devine și mai scurt. Ești verificat vestimentar de toate oamenii cu care vei intra în contact: colegi, șefi și, uneori, clienți.
Dar ce facem atunci când moda are drept țintă bărbații? Nu mulți dintre ei sunt mari împătimiți ai cumpărăturilor sau ai minutelor întregi petrecute în fața dulapului impunător, care adesea nu oferă soluții la veșnica dilemă: „cu ce să mă îmbrac astăzi?”
Ținuta diferă de la un mediu la altul, fiindcă fiecare dintre acestea presupune o vestimentație adaptată activităților pe care urmează să le întreprindeți, astfel, dacă afară preferăm să ne îmbracăm cât mai confortabil cu putință, la birou lucrurile sunt ceva mai delicate. Trebuie găsit un echilibru între ceea ce ai voie și ceea ce nu ai voie să porți.
Tu vei fi imaginea pe care vrea compania să o reflecte către public, astfel încât o postură bună, un limbaj adecvat și o ținută corespunzătoare pot aduce doar beneficii.
Nu trebuie decât să identifici mediul în care profesezi și să te adaptezi cerințelor, uneori invizibile, ale companiei.
Chiar dacă acestea diferă în funcție de valorile pe care le cultivă firma la care ești sau vei fi angajat, există anumite reguli de bază peste care nu trebuie să treci cu vederea.
Ascultă sfaturile șefului!
Conform premisei: „the boss knows best”, încearcă să asculți părerea acestuia în ceea ce privește ținuta. Rar se întâmplă ca șeful să îți facă o listă despre cum ar trebui să te îmbraci, el preferând să îți explice concret cum nu trebuie să apari la lucru.
De obicei, chiar imaginea șefului ar trebui să o ai în vedere atunci când ajungi în fața propriului dulap. Genul său de îmbrăcăminte este, de fapt, imaginea firmei în sine.
Uită-te în jur!
Dacă nu ți-ai format încă o idee despre cum ar trebui să te îmbraci la birou sau nu știi ce valori caută firma să le reprezinte, atunci uită-te la colegii de serviciu. Vei putea observa mai ușor mediul în care se lucrează.
Blugii și tricourile sunt semne ale unui mediu relaxant, participanții acestui mediu nefiind constrânși la un anumit dresscode. Costumul, cămășile și cravatele sunt cele ce descriu un mediu destul de sobru. Există și firme care încurajează imaginea de business casual, acesta fiind o combinație între cele două medii, așadar o combinație între ținute va avea diferiți adepți. Un exemplu de acest concept este tricoul peste care adăugați un sacou.
Îmbracă-te confortabil!
Deoarece prestăm până la 8 ore pe zi, cinci zile pe săptămână, trebuie să ne potrivim vestimentația cu munca. Nu trebuie să fii mereu la cravată, identifică sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești și combină hainele.
Îmbracă-te confortabil astfel încât look-ul profesional să nu dispară.
Controlează-ți încălțămintea!
Degeaba vei alege o ținută bună, dacă nu o potrivești cu încălțămintea. Chiar dacă nu mulți ochi cad pe perechea de pantofi pe care o porți, trebuie să fii pregătit să oferi o imagine cât mai completă despre tine.
Pe lângă faptul că pantofii ar trebui să fie special aleși în funcție de sarcinile pe care le întreprinzi, este absolut necesar ca aceștia să fie curați, fără defecte sau zgârieturi.
Fii cât mai simplist!
La birou, accesorile pe care le adaugi pe lângă ținută spun multe lucruri despre tine. Dacă femeile au o întreagă colecție de accesorii, de la bijuterii de diferite dimensiuni la genți colorate și nu numai, bărbațiilor nu le rămâne decât să fie cât mai simplu accesorizați.
Un ceas îți creează imaginea de persoană meticuloasă, elegantă, capabilă să lucreze într-un mediu stresant.
O curea fără deteriorări sau zgârieturi te va arata ca un om preocupat de propria imagine. Un ultim detaliu ar fi servieta sau geanta. Se va opta pentru servietă pentru mediul business și geanta sau ghiozdanul pentru mediul casual.
Alexandra Ghiță