Legătura dintre modă şi film a devenit una mult mai strânsă, de-a lungul timpului. Filmele anilor ’40, ‘50 au deschis calea colaborării actorilor cu designerii de modă iar astăzi fastul podiumului este umbrit de către marele ecran.
Industria modei a sesizat oportunitatea de a-şi expune creaţiile la scară largă, prin intermediul actorilor. Majoritatea filmelor moderne pune accentul pe imagine, vestimentaţia devenind un lucru esenţial în definirea personajelor.
Este uimitor cum se poate transforma un personaj plictisitor într-unul cu totul fabulos, datorită ţinutelor strălucitoare şi a accesoriilor de firmă.
O dovadă este Sarah Jessica Parker, cu personajul său din “Sex and the City”, personaj care a propulsat-o drept una dintre vedetele cele mai admirate când vine vorba despre stil. Filmul în sine a creat o isterie generală deoarece prezintă patru prietene extrem de interesante, cu stiluri distrincte, care au parte de aventuri inedite la fiecare pas, aventuri presărate cu ţinute spectaculoase, iar toate acestea adunate nu pot trezi decât dorinţa telespectatorilor şi a fanilor de a experimenta ceva similar.
Anumite filme chiar au îndrăznit să prezinte moda dintr-o perspectivă diferită: “Confessions of a Shopaholic” sau “The devil wears Prada” sunt doar câteva dintre acestea.
Rebecca Bloomwood, personajul principal din filmul “Confessions of a Shopaholic” este o împătimită a modei şi a cumpărăturilor până la punctul în care ajunge să fie dependentă de această activitate. Obsesia ei pentru haine aparţinând marilor case de modă nu se împacă însă cu realitatea în care nu deţine suficienţi bani pentru a-şi permite acest lux.
Un alt film controversat este “Coco avant Chanel” care vorbeşte despre eleganţa, frumuseţea şi stilul clasic în viziunea lui Gabrielle “Coco” Chanel şi a ceea ce avea să devină cunoscută drept poate cea mai importantă casă de modă din lume.
Coco a reuşit să schimbe moda feminină, de la una reprezentată de corsete şi pene excesive, la materiale uşoare, modele comode şi practice, dar în acelaşi timp cu o notă de elegantă şi rafinament.
Ea a fost cea care a impus negrul în modă, “the little black dress” pe care fiecare o păstrăm în dulap este caracteristică pentru stilul Chanel.
Acest stil a rezistat trendurilor schimbătoare ce aveau să apară şi a devenit clasic. La rândul ei, Coco a creat vestimentaţii pentru actriţe celebre precum Audrey Hepburn sau Liz Taylor. Astfel cu ajutorul artei cinematografice hainele sale au devenit extrem de populare şi au dus la apariţia stilului clasic şi feminin care ne atrage şi astăzi.
Moda pentru adolescenţi există, de asemenea, în producţii de televiziune ca Gossip Girl, Pretty Little Liars sau Jane by Design. Rezultatul – o piaţă a industriei vestimentare în continuă creştere.
În ciuda aspectelor economice, moda în filmele moderne reprezintă în sine o lecţie de stil. Aceasta trasează o linie subtilă în jurul căreia unii se învârt, în vreme ce alţii aleg să o ignore complet. Ceea ce trebuie să înveţi este când să o urmezi şi când să ştii să te laşi condus de propria viziune.
Tu ce personaj celebru și bine îmbrăcat ai vrea să fii?
Alexandra Vasile
Surse foto: