Modă sau ştiinţă? Haine din…lapte de capra?

Anke Domaske este un designer vestimentar de origine germană. Cealaltă profesie, mai puţin cunoscută până la momentul inovator ce a constant în producerea hainelor din lapte, este cea de microbiolog. Domaske a declarat că i-a plăcut încă din copilărie să creeze haine, fiind influenţată de străbunica ei, dar în acelaşi timp era foarte entuziasmată să participe la multe concursuri ştiinţifice, fiind pasionată de chimie şi biologie. După terminarea studiilor a plecat în Japonia, pentru a-şi urma visul în lumea design-ului vestimentar. Însă pasiunea ei faţă de ştiinţă nu a dispărut şi după o aprofundare a domeniului, a reuşit să le combine pe cele două rezultatele fiind incredibile.

Designerul a declarat că aceasta e o formă de a nu epuiza celelalte resurse naturale, laptele folosit de ea fiind unul organic, acru. Aceasta a reuşit să revoluţioneze moda, după doi ani de încercări eşuate, alături de o echipă de şase angajaţi, dintre care ea era singura care studiase în domeniul ştiintific.

Calităţile hainelor din lapte

Spre deosebire de mătase, fibrele din lapte nu sunt  produse cu ajutorul pesticidelor, au o textură foarte fină, o fibră fiind mai subţire decât firul de păr uman, sunt hipoalergenice, sunt uşor de spălat deoarece sunt rezistente asemeni fibrelor de bumbac şi sunt 100% eco.Laptele este o alternativă a bumbacului, care este un material ce necesită foarte multă apă pentru a fi obţinut, chiar şi cel organic. Pentru cultivarea bumbacului este nevoie de mult teren arabil, ceea ce duce la defrişări masive. Astfel Qmilch foloseşte într-un mod inedit ideea de reciclare a laptelui.

O mare parte din populaţie se confruntă cu diverse alergii la anumite materiale textile, datorită chimicalelor utilizate pentru fabricarea lor, ca urmare Domaske a fost abordată de foarte multe branduri în scopul unei colaborări. Datorită faptului că pH-ul confecţiilor din lapte este similar cu cel uman, acestea au proprietăţi antibacteriene şi de hidratare a pielii. Linia sa de haine, intitulată Qmilch (o combinaţie între cuvintele calitate şi lapte) a fost desemnată cu premiul pentru inovaţie, oferit de Asociaţia Germană de Cercetare a Textilelor. Preţurile acestor  haine, sunt foarte accesibile, ajung undeva la 200 de euro.

Fibrele din haine…utilizate şi în trecut

Adevărul este că utilizarea fibrelor din lapte nu este o noutate. Confecţionarea textilelor prinaceastă metodă a început o dată cu primul Război Mondial, în Germania, industria dezvoltându-se apoi în Italia şi America prin anii 30, însă popularitatea lor a scăzut datorită utilizării altor materiale, cum ar fi poliesterul. Spre deoasebire de actualele haine, care sunt 100% eco, cele din trecut erau erau tratate cu substanţe chimice.

Material realizat de Cristina Mîrzoi

Sursa: http://www.milkotex.com/