De ce trec femeile printr-o perioadă mai specială după 40 de ani?

O cercetare publicată în cel mai recent număr al jurnalului ştiinţific Ecology Letters arată că apariţia menopauzei la femei se datorează prevenirii competiţiei dintre o femeie şi nora sa. Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Turku (Finlanda), Universitatea Exeter (Marea Britanie), Universitatea Sheffield (Marea Britanie) şi Universitatea Stanford (SUA) ajută la explicarea motivului pentru care relaţiile dintre o femeie şi nora sa au un rol cheie în această chestiune. Datele acestui studiu oferă explicaţii pentru faptul că atunci cînd o femeie şi nora sa nasc simultan, cei doi copii au şanse mai mici să ajungă la maturitate, în comparaţie cu ceilalţi copii. Acelaşi studiu este un sprijin pentru teoria conform căreia menopauza a apărut pentru a le permite femeilor să se concentreze asupra creşterii nepoţilor. Cercetătorii au analizat un studiu care a fost întreprins pe o perioadă de 200 de ani, datele fiind colectate din registrele bisericilor din Finlanda. Rezultatele studiului au arătat că femeile care aveau mai mulţi nepoţi încetau să se mai reproducă la  vârsta de 50 de ani, iar motivele care sunt invocate de cercetători pentru acest lucru sunt reducerea competiţiei dintre femeile în vârstă şi nurorile lor şi sprijinul pe care trebuie să îl ofere femeile în vârstă nepoţilor. Aceleaşi date au arătat că un copil care era născut într-o familie în care soacra şi nora se reproduceau simultan avea de două ori mai multe şanse să moară înainte de vârsta de 15 ani. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că femeile înrudite se înmulţesc cooperativ, iar în cazul soacrei şi nurorii, înmulţirea este conflictuală. Atunci când femeile cooperează cu fiicele lor este un beneficiu fiindcă împărtăşesc 50% din codul genetic şi nu e nevoie să lupte pentru hrană, lucru care nu e valabil şi pentru o femeie şi nora sa, unde lucrurile stau exact invers.

Au mai existat şi alte explicaţii pentru apariţia menopauzei, printre care aceea că menopauza a părut pentru a apăra femeile în vârstă de riscul pe care îl implică o naştere – ipoteză infirmată însă de studiul finlandez care a descoperit că doar 2 % din femeile în vârstă de peste 40 de ani au murit în timpul naşterii, lucru care e valabil şi în prezent.

„Suntem atât de obişnuiţi cu ideea că toate femeile ajung la menopauză încât uităm cât de bizar este acest lucru. Teoria evoluţionistă presupune că animalele se reproduc de-a lungul întregii vieţi, ceea ce se întâmplă cu adevărat la aproape toate animalele cunoscute, inclusiv masculul uman. Aşadar, de ce sunt femeile atât de diferite? Studiul nostru explică pentru prima dată faptul că răspunsul la această întrebare ar putea consta în relaţia dintre o femeie şi nora sa” a explicat dr. Andy Russell de la Universitatea Exeter, coautor al studiului.

Anca Antofie

Sursă foto:

http://www.ziare.com

http://sfatulparintilor.ro