Nigel Kennedy va cânta la Bucureşti pe vioara Lafont Guarneri “del Gesu”

Celebrul Nigel Kennedy a început pregătirile pentru concertele pe care le va susţine în scurt timp în România. După Timişoara şi Cluj, violonistul britanic le va oferi bucureştenilor unul dintre cele mai interesante programe muzicale ale acestui sezon.

Pe 2 aprilie, începând cu ora 19:00 la Sala Palatului, Nigel Kennedy Quintet va marca trecutul, prezentul şi viitorul artei muzicale prin abordarea nonconformistă a numeroase stiluri muzicale.

În concertul de la Bucureşti, mult îndrăgitul violinist Nigel Kennedy va face o incursiune fenomenală prin diferite stiluri muzicale, o trecere interesantă de la clasic, la jazz, fusion sau rock. Din programul serii nu vor lipsi atât binecunoscutele piese “Purple Haze” sau “3rd Stone From The Sun” semnate de Jimi Hendrix cât şi lucrările legendarei trupe “The Doors”.

Cunoscut pentru tehnică, virtuozitatea și talentul său unic şi în acelaşi timp apreciat pentru colaborările de succes cu artiști precum Sir Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush, Ron Carter şi Jack DeJohnette, Nigel Kennedy a adus noi perspective atât repertoriului clasic cât şi celui contemporan fiind distins cu numeroase premii precum „Outstanding Contribution to British Music”, Best Male Artist of the Year la Premiile Brit, un premiu Vivement Dimanche Gold, numeroase Echo Awards și Switzerland’s Gold Roşe of Montreux.

În concertul de la Bucureşti alături de quintetul sau, Nigel Kennedy va cânta pe vioara  Lafont Guarneri  “del Gesu” ce deţine un istoric impresionant.

Instrumentul a fost realizat de Giuseppe Guarneri în 1736, în Cremona, Italia chiar peste stradă atelierului lui Stradivarius. Deşi mai puţin cunoscute decât piesele delicate şi atent finistate ale lui Stradivarius, viorile Guarneri au fost preferate de-a lungul timpului de mari violonişti precum Paganini, Brodsky, Heifetz, Stern, Kreisler şi Zukermann, pentru caracterul lor sălbatic, neşlefuit, pentru forţa şi intensitatea sunetului lor.

La rândul său, Nigel Kennedy a înlocuit în mod surprinzător în 1990 vioara sa Stradivarius „The Cathedral”, cu Lafont Gaurneri, numită astfel după violonistul francez Charles Philippe Lafont, care a deţinut-o la începutul secolului XIX.

La acea vreme, Lafont a considerat că era instrumentul de care avea nevoie pentru a-l înfrunta pe Paganini într-un concurs. Deși învingător, Paganini a recunoscut superioritatea viorii Guarneri şi a achiziţionat el însuşi o asemenea vioară, cu care a cucerit marile scene europene.

După moartea lui Lafont în 1830, vioara sa a trecut prin mâinile mai multor restauratori şi colecţionari, până a ajuns în 1880 la marele violonist rus Adolf Brodsky, care a deschis cu ea primul sau concert Tchaikovsky la Viena, sub bagheta lui Hâns Richter.

După moartea lui Brodsky, vioara Guarneri Lafont a rămas în umbră, până când Nigel Kennedy a cântat pentru prima dată la acest instrument în concert la Oslo. După cum povesteşte şi el, a fost dragoste la prima vedere: „A fost tot ceea ce au spus şi chiar mai mult – calităţile tonului erau extraordinare şi sună mult mai sofisticat. […] A fost un moment suprem pentru mine: cânt la vioară de când aveam 5 ani, m-am chinuit şi am atins toate culmile convenţionale, şi totuşi, abia ȋn acel moment am putut să-mi ondulez degetele ȋn jurul unei viori de mare valoare şi să o simt a mea.” (Nigel Kennedy – autobiografia „Always Playing”).

Biletele pentru concertul de la Sala Palatului din data de 2 aprilie, pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 80-250 ron în funcţie de categoria de loc.

Acestea sunt disponibile în reţeaua Vreau Bilet la Unirea Shopping Center etj.2, Librăria Mihai Eminescu, în str. Moise Nicoară nr.18, în magazinele partenerilor comericali Inmedio şi EuroGsm la Cora Lujerului, Bd. Ion Mihalache (lângă Mega Image), Unirea Shopping Center parter (lângă Stradivarius), în reţeaua Eventim şi online prin www.vreaubilet.ro şi www.eventim.ro