Cu toţii ascultăm muzică şi fiecare dintre noi preferă un anumit gen de muzică, dintr-o anumită perioadă, sau zonă de ascultare. Fie că eşti adeptul chitarei dure, al tobelor cu sunet puternic, al pianului atât de elegant, al saxofonului senzual, al mandolinei, al cimpoiului sau mai simplu, al computerului, muzica face parte din stilul de viaţă al fiecărei persoane.
Să închidem ochii un minut, să ne relaxăm şi să ne imaginăm cum ar suna muzica viitorului.
Dacă în anii ’50 trompetele răsunau în piesele lui James Brown, în anii 2000, instrumentele clasice au început să fie înlocuite de sunetele electronice ale computerului. Cu o asemenea transformare, care va fi muzica viitorului?
Până se va naşte un nou stil muzical, am putea analiza puţin sound-ul. Muzica viitorului va fi una simplă, fără zeci de armonii şi instrumente complexe. Va fi un beat monoton, iar mesajul piesei va fi transmis de sunetele care vor umple piesa. Vocea va fi din ce în ce mai puternic masterizată, cu accente metalice, versurile fiind sau nu prezente.
O piesă a viitorului poate fi considerată Porcelain semnată Moby cu versuri profunde, voce caldă, masterizată şi sunete de pian potrivite perfect cu nuanţele electronice, sintetizate ca într-un imn al secolului al XXII.
Linia melodică nu trebuie să fie complicată. Fără solo-uri şi modulaţii greu de interpretat de către ascultătorii nespecializaţi. Muzica viitorului, deşi va miza pe artificial şi electronic, va trebui să fie înţeleasă de cât mai mulţi oameni. Va trebui să relaxeze şi să deconecteze ascultătorul de stresul cotidian, să-l introducă într-o atmoseferă futuristă.
În categoria future music poate fi încadrată şi Love on the run a celor de la Chicane, cu un sound electronic puternic. Vocea este sintetizată, liniară, versurile aduc în antenţie o stare de bine, iar piesa poate fi înţeleasă de foarte mulţi ascultători, mesajul fiind receptat corespunzător.
Varianta remixată a piesei Children a lui Robert Miles vine cu un sound futurist tocmai prin sunetele pianului în combinaţie cu efectele sintetizatorului şi ritmul bassului four-on-the-floor. Deşi piesa originală a fost lansată în anul 1995, poate fi cap de listă pentru piesele viitorului. În anii ’90 s-a bucurat de un real succes internaţional, însă şi după mai bine de 17 ani este la fel de ascultată, iar reacţia ascultătorilor este pozitivă.
În categoria future poate intra şi Session a celor de la Linkin Park, unul dintre cele mai bune piese instrumentale din categoria rock electronic/alternativ. Are un sound mai dur decât piesele prezentate anterior, dar se încadrează foarte bine în muzica pe care o vom auzi în radio-uri peste câţiva ani, acel gen de piesă care şi acum ne inspiră spre creaţiile viitorului.
Cu ritmuri tradiţionale, cu sunete sintetizate sau cu acorduri dure de chitară, muzica va fi întotdeauna un mod de exprimare. Dacă tehnologia ne aduce noi gadget-uri, medicina, noi soluţii de tratament şi muzica va veni cu update-uri pentru fiecare perioadă, cu noi influenţe şi stiluri.
Bineînţeles, exemplele noastre sunt orientative pentru că, până la urmă, acestea sunt melodii create în trecut dar care ne poartă metaforic, cu gândul la viitor. Muzica din viitor este totuşi, un mister.
Sandra Clipea
Sursa foto: