Ochii spun multe lucruri despre tine, despre felul tău de-a fi! Există diverse boli grave ale ochilor care, din păcate, pot duce la orbire. Foarte cunoscute sunt cataracta şi degenerarea maculară. Totuşi, o alimentaţie sănătoasă te poate salva.
Nutrienţii care n-ar trebui să lipsească din dietă, pentru ca ochii să-ţi rămână sănătoşi, indiferent de vârstă, sunt Vitaminele C şi E, carotenoidele, betacarotenul, luteina, zeaxantina, acizii graşi omega 3, zincul, Vitamina B6, B9 (acidul folic sau folatii) şi B12.
Iată câteva alimente care conţin aceste vitamine şi care pot preveni apariţia acestor afecţiuni nedorite:
Peştele acesta este recomandat pentru tratarea degenerării maculare (boala oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale) şi pentru păstrarea sănătăţii ochiului. Heringul, macroul, somonul, tonul, anşoa şi păstrăvul abundă în acizi graşi Omega 3.
Spanacul, varza si salata sunt plante bogate în caroteni, în special în luteină care reduce riscul de degenerare maculară şi cataractă. Spanacul este prieten fidel cu ochii, deoarece legumele verzi vin cu un surplus cantitativ de luteină.
Oul este bogat în cisteină, sulf, lecitină, amino-acizi şi luteină. Aceste componente previn formarea cataractei.
La fel de bune sunt fructele şi legumele galbene şi oranj, bogate în betacaroten şi zeaxantină. Morcovul ajută extrem de mult la vederea diurnă.
Pentru vederea nocturnă, află că cele mai bune sunt afinele şi strugurii. O ceaşcă plină cu afine, gem de coacăze sau un supliment nutritiv format din struguri şi afine te ajută să-ţi adaptezi vederea la întuneric în mai puţin de 30 de minute.
Sunt recomandate, de asemenea şi: carnea de vită, ouăle, mielul, laptele, arahidele, porcul şi cerealele integrale, graţie zincului conţinut, la fel ca şi bananele, puiul, fasolea, peştele de orice fel şi cartofii, pentru conţinutul de Vitamina B6.
Citricele, ficatul, ciupercile, nucile şi mazărea sunt bogate în acid folic, iar lactatele şi carnea în Vitamina B12.
Află că şi vinul conţine câţiva nutrienţi esenţiali care protejează vederea. De precizat, faptul că doar consumul moderat aduce schimbări benefice vederii.
Alunele şi stafidele sunt unele dintre cele mai concentrate alimente în vitamine. Conţinutul ridicat de acizi graşi Omega 3 contribuie la menţinerea colesterolului la un nivel scăzut şi stabilizează membranele celulare. Uleiul de măsline, acest tip de ulei monosaturat este o alternativă sănătoasă a untului şi a margarinei.
Este bine să ştii că o cantitate prea mare de carbohidraţi rafinaţi, cum ar fi orezul alb, pâinea albă sau pastele cresc riscul apariţiei degenerării maculare. Aceste alimente au şi un indice glicemic mare, ceea ce înseamnă că sunt convertite rapid în glucoză sau zahăr, în sânge. Aşa că alege pâinea şi pastele din cereale integrale şi ai grijă ca orezul pe care îl consume să fie brun.
Madalina Tătaru
Sursa foto: