Ochi pentru ochi, umbră pentru umbră!

Ce te faci când umbrele trecutului te ajung din urmă şi nu te lasă să trăieşti aşa cum vrei, ci aşa cum trebuie? Nu, nu este încă un scenariu de groază al unui film de la Hollywood, ci povestea unui tânăr de opt ani, care află cu stupoare că poate fura umbre, prezentată în filele Hoţului de umbre (sau Le voleur d’ombres) de Mark Levy. Deşi nu o face intenţionat (cel puţin la început), pe parcursul cărţii umbrele altor persoane îl caută şi îl urmăresc pentru a face ce trebuie.

Totul a început în prima zi de şcoală când eroul-copil nu se simţea în largul său printre colegi, mai ales în preajma celui mai tare dintre ei, Marqués. Oricum îi fură şi umbra lui, eventual.

Cartea are două părţi: în prima parte este descrisă copilăria acestui copil care deţine o putere neobişnuită şi îl ajută să nu se piardă în grămada de copii cu un părinte a societăţii în care trăieşte. Se împrieteneşte cu îngrijitorul şcolii, pe care îl şi salvează la un moment dat de la moarte şi cu Luc, un coleg şi fiul patiserului, lucru care îl încântă foarte mult. În această parte, viaţa sa este dată peste cap atunci când o cunoaşte pe Cléa, în timpul vacanţei de vară. Cléa este o fată „ciudată” ca el, aparent surdo-mută, dar care îi oferă câteva zile de fericire deplină şi primul sărut. Cu o promisiune şi inima frântă, micuţul se întoarce acasă şi speră să o mai întâlnească pe dragostea sa.

Partea a doua a cărţii ne face cunoştinţă cu tânărul erou, adult în devenire şi student la medicină. Între gărzile de la Pediatrie şi Urgenţă şi vizitele mamei sale, acesta se îndrăgosteşte de Sophie, o colegă de an. Destinul îl împinge să folosească puterea din nou, pentru a „salva situaţia”. Dar totul se schimbă atunci când Cléa apare din nou în viaţa lui şi îl face să realizeze cât a greşit atunci când a uitat-o.

Cartea a apărut la editura Trei în anul 2011 şi are 232 de pagini, foarte uşor de parcurs de altfel. (preţ 26 lei)

Articol scris de Cătălina Airimioaei