Persepolis, sau arta revoluţiei

Persepolis este o animaţie franceză, biografică, apărută în 2007. Personajul principal, Marjane Satrapi, este o copilă extrem de curioasă în legătură cu trecutul ţării sale, dar şi cu prezentul tumultuos. Acţiunea se petrece în anii ’70, în Iran. Marji trăieşte într-o familie care speră la înfrângerea lui Shah în revoluţia din 1979.

În timp ce Marji creşte, devine martoră la primele acţiuni ale fundamentaliştilor islamici şi priveşte cum ia naştere un Iran nou şi mai dur decât înainte. Noile norme impuse devin din ce în mai stricte în timp ce dorinţa de libertate a fetei arde din ce în ce mai tare.

Gândul de a se împotrivi sistemului, atitudinea rebelă şi casetele cumpărate, la negru, cu Iron Maiden o ajută să supravieţuiască regimului tiranic. Aparţine curentului, poartă încălţări Adidas şi are jachetă de jeans, inscripţionată manual Punk is not dead.

Totuşi personalitatea sa nu se potrivea imaginii create de noii conducători, aşa că părinţii o trimit la Viena pentru studii.

La Viena, viaţa nu devine deloc mai plăcută, din contră, e departe de familie şi asta o doboară. Pecale de a muri, se hotărăşte să se întoarcă înapoi acasă. Acum o domnişoară, însă în interior se află tot copilul curios şi justiţiar. Ştie că nu aparţine ţării, nu se integrează în societatea dictatorială dar nu suportă gândul distanţei dintre ea şi părinţi.

Soarta îi demonstrează altceva, iar mama sa ajunge în situaţia de a-i interzice să se întoarcă, doar pentru a o vedea fericită şi liberă.

Este un film emoţionant şi chiar dacă e animat, totul pare foarte real. De la societatea subordonată dictaturii la tradiţii şi cultură islamică. Este o revoluţie aşa cum nu ai mai văzut, o încercare a spiritului uman de a fi liber. Vizionare plăcută!

Cătălina Airimioaei

Sursa foto:

obscurendure.blogspot.com