Premieră medicală în România: hidrotorax fetal bilateral tratat in utero

Săptămâna trecută, la REGINA MARIA, Reţeaua privată de sănătate, s-a născut Vlad. Baieţelul nu este un copil oarecare, ci unul care a luptat în burtica mamei lui pentru a avea şansa de a respira normal. În urmă cu câteva săptămâni, Vlad a primit o şansă la viaţă printr-o intervenţie chirurgicală în premieră în România, operaţia de hidrotorax fetal bilateral tratat în utero.

Mamica lui Vlad, aflată în cea de-a 29-a săptămână de sarcină, la o ecografie de rutină, a aflat că bebeluşul este foarte bolnav. Medicul ei curant a sfătuit-o să meargă la Dl. Dr. Rahimian pentru a avea o a doua părere medicală. Dl. Dr. Rahimian i-a confirmat diagnosticul: în plamânii micuţului se acumulase lichid. Dacă acesta ar fi crescut  în cantitate prea mare, ar fi dus la comprimarea plămânilor. La naştere, copilul ar fi putut prezenta insuficienţă respiratorie severă, potențial fatală.

Dl. Dr. Rahimian le-a vorbit viitorilor părinţi despre chirurgia fetală. Desi, iniţial, aceştia au fost temători, Dl. Dr. Rahimian a petrecut timpul necesar pentru a le prezenta riscurile şi beneficiile intervenţiei intrauterine. Pentru a-i convinge, Dr. Rahimian le-a vorbit despre experienţa în lume cu astfel de cazuri şi despre ceea ce dânsul crede că ar fi cea mai bună variantă pentru copilul lor. Părinţii au înţeles că pot şi trebuie să ia cea mai bună decizie pentru copilul lor. În săptămâna următoare de sarcină, Dl. Dr. Rahimian a montat la nivelul fătului un şunt toraco-amniotic. Prin acest şunt, lichidul din plămâni a fost drenat în lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plămânilor în utero, aceştia ajungând la o mărime normală la naştere.

Hidrotoraxul fetal este o acumulare anormală de lichid în cavitatea pleurală a fătului. Lichidul se găseşte între plămâni şi peretele toracic, putând fi prezent la nivelul unui singur sau al ambilor plămâni. Hidrotoraxul fetal primar sau chilotoraxul este o afecţiune relativ rară, apărând la una din 10.000-15.000 de sarcini. Ca urmare a apariţiei tehnicilor prenatale de diagnostic şi, în special, a ecografiei fetale, această afecțiune poate fi descoperită din timpul sarcinii, iar în cazuri atent selecționate, poate fi tratată intrauterin.”, declară Dr. Hadi Rahimian Director Medical, Spitalul de  Obstretică-Ginecologie REGINA MARIA.

Dl. Dr. Hadi Rahimian este medic primar obstetrică-ginecologie, cu un interes special în medicina materno-fetală, având o experienţă deosebită în supravegherea sarcinii cu risc înalt, respectiv în diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor asociate sarcinii şi al impactului acestora asupra fătului. Fiind Directorul Medical al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie REGINA MARIA din Bucureşti, Dr. Hadi Rahimian a obţinut competenţa în ecografia obstetricală şi ginecologică, chirurgie ginecologică laparoscopică, histeroscopie şi medicină materno-fetală.

Operaţia de hidrotorax fetal bilateral tratat în utero nu este singura intervenţie chirurgicală cu grad mare de risc realizată la REGINA MARIA în ultima perioadă. În februarie, Alin, tatăl unui baieţel de 2 ani, pacient al REGINA MARIA, a primit a doua şansă la viaţă în urma unei intervenţii chirurgicale de neurinom acustic gigant îndepărtat cvasitotal. Intervenţia chirurgicală a durat 20 de ore. După operatie, Alin a putut să facă câţiva paşi cu sprijin minim şi şi-a reluat alimentaţia. Kinetoterapia a fost începută precoce.

Operaţia a fost realizată de Dr. Sergiu Stoica, medic format ca neurochirurg în cadrul Universităţii Henri Poincare, Nancy, Franţa. Sergiu Stoica deţine o diplomă de Neurochirurg European, acordată de Asociaţia Europeană a Societăţilor de Neurochirurgie. În perioada 2005-2007 a fost Asistent Universitar în cadrul Universităţii de Medicină din Montreal unde s-a supraspecializat în neurochirurgie vasculară şi tumorală. În 2007, s-a întors în ţară cu dorinţa de a pune în valoare experienţa acumulată în străinatate şi de a face în România neurochirurgie de înaltă performanţă.