Profesionistul zilei: Marcel Iureș

Cu siguranță că toată lumea a văzut în ultimul timp materiale de promovare a serialului „În derivă”. În cazul în care vă întrebați cine este personajul principal, acela care apare pe fiecare afiș, acesta este Marcel Iureș, unul dintre cei mai importanți actori români.

Marcel Iureș s-a născut la 2 august 1951 în satul Băilești și este actor de compoziție. Activitatea sa este legată, în special, de teatru. Prin urmare, a fost cel care a primit de două ori titlul de cel mai bun actor de teatru din România. Despre momentul în care a realizat că dorește să fie actor și despre modelele vieții sale, Marcel Iureș mărturisește: „pe când aveam 16-17 ani, mi-am pus pe nas niște ochelari de vedere cu dioptrii. La vremea aceea, nu aveam nevoie de ei. Vedeam perfect. Și m-am uitat în oglindă. Prin lentile nu vedeam nimic, așa că m-am uitat pe deasupra lor. Am fost fascinat de faptul că îmi vedeam reflexia în oglindă, pe deasupra ochelarilor și nu prin ei. Mi s-a părut că e ceva: să te vezi bine fără ochelari, deși purtându-i. De aici a cam pornit totul.” (sursa: Formula AS nr. 518)

Marcel Iureș s-a făcut remarcat și pe plan internațional. Cariera sa internațională se leagă de câteva roluri în filme, dintre care cele mai cunoscute sunt: Războiul lui Tom Hart, Misiune: Imposibilă, Pacificatorul, Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului și Amen.

În anul 2004 devine președinte al Festivalului Internațional de Film Independent “Anonimul”; 2006 este anul în care a dublat în română vocea lui Doc Hudson, în producția Pixar/Disney Mașini. La doar un an după, semnează lectura audio-book-ului Humanitas, “Remember-Mateiu Caragiale”.

În present, Marcel Iureș joacă pe scena Teatrului ACT în trei piese regizate de Alexandru Dabija: „Creatorul de Teatru”, „Ultima bandă a lui Krapp” și „Capra sau cine e Sylvia?”. Cele mai signifiante roluri al sale în teatru au fost „Richard al II-lea”, „Richard al III-lea” (regizată de Mihai Măniuțiu), „Hamlet” (regizată de Liviu Ciulei), „Caligula” de Albert Camus (regizată de Mihai Mănuțiu), Beckman („Afară în fața ușii”) de Wolfgang Borchert (regizată de Mihai Mănuțiu). La Teatrul ACT a mai jucat în piesa “Cetatea Soarelui”.

Madalina Tătaru

Sursa foto: cezaramedia.blogspot.ro