De ani buni, problemele mediului înconjurător sunt delicate. Factorii care duc la distrugerea mediului înconjurator ne distrug și pe noi, un lucru de care cu greu devenim conştienţi.
Încălzirea globală
Când oamenii se gândesc la încălzirea globală, își imaginează doar gheața care se topește și urșii polari care încearcă să se salveze. Acest lucru este un fapt adevărat, însă principala problemă este creșterea nivelului mării. Uraganele vor crește substanțial în număr și pot provoca multe daune.
Tehnologia pare a fi singura soluție. Este important pentru oameni să monitorizeze si să colecteze date care dau o cauză clară a schimbărilor de vreme și efectele ei. În prezent sunt monitorizate nivelul mării, temperaturile globale și concentrațiile de gaze cu efect de seră, din atmosferă.
Reciclarea
Programele de reciclare din întreaga lume sunt esențiale pentru a menține o aprovizionare stabilă de resurse, pentru viitor. Reciclarea hârtiei este foarte importantă, deoarece tăierea copaciilor dăunează mediului inconjurător, iar pădurile sunt din ce în ce mai rare. Ciclul de creștere al unei păduri este de aproximativ 20 de ani.
Extinderea populației
Extinderea populației contribuie la multe dintre problemele mediului cu care ne confruntăm astăzi. Cu cât sunt mai mulți oameni, cu atât aceştia consumă mai multă energie, mâncare și apă, precum și produse de larg consum.
Populația nu ar fi cu adevarat o problemă, dacă ar exista terenuri, apă, resurse nelimitate. Partea tristă este aceea că oamenii din țările dezvoltate trebuie să învețe să dăruiască.
China a luat o masură drastică în privința acestui impediment global. Au impus aducerea pe lume doar a unui copil, de familie.
Poluarea
Poluarea mediului este un rezultat nefericit. Acest lucru poate fi împiedicat dacă există solidaritate din partea oamenilor și dorința de a schimba ceva.
Fie că este vorba despre poluarea solului, a apei sau a aerului, toate ne pot afecta într-un mod negativ. Din cauza aerului poluat putem avea probleme cu plămânii și căile respiratorii. Apa poate fi contaminată și poate cauza probleme de sănătate.
Deșeurile, fabricile, mașinile sunt factori de risc pentru mediul înconjurator. Nu ne dam seama de acest lucru, deoarece ne întâlnim cu ei des, devenind ceva obișnuit.
Probleme de sănătate pot include probleme neurologice, fertilitate redusă, daune pentru sistemul imunitar, probleme respiratorii.
Biodiversitatea
Diversitatea biologică se referă la cantitatea si variabilitatea speciilor care există. Numărul de organisme vii de pe această planetă sunt vaste și în mare parte necunoscute.
Gorila de munte este considerată de oamenii de știință o specie în pericol și trăiesc aproximativ 720 de specii în sălbăticie.
Ursul polar este listat ca o specie pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice.
Problemele mediului înconjurător din Romania
Poluarea aerului și a apei cauzate de industrie sunt probleme grave ale mediului înconjurător din România. Fabricile din țara noastră, uzinele chimice și centralele electrice depind de arderea combustibililor, un proces care emite un nivel ridicat de dioxid de carbon și dioxid de sulf, o componentă cheie a ploii acide.
Centrele industriale din sudul țării provoacă poluarea aerului. O mare parte din reziduri ajung in Dunăre, apa devenind periculoasă pentru consum și sunt puse în pericol diferite ecosisteme din Delta Dunării.
În 1991 Delta Dunării a fost declarată cea mai mare deltă din Europa. Astăzi, din cauza poluării, multe dintre păsări și speciile de pești sunt pe cale de dispariție. Această regiune are oportunități excelente pentru turismul ecologic.
Practicile agricole sărace au dus la degradarea solului și eroziune severă în unele părți ale țării, deși în prezent aproape jumătate dintre români trăiesc din agricultură, în zonele rurale.
România a început deja să investească în energie, cum ar fi energia solară, eoliană și sursele de energie de apă. De asemenea, mai multe proiecte pentru utilizarea energiei geo-termale au fost deja puse în aplicare.
Pe de altă parte, ne confruntăm și cu problemele schimbării climatice, observate într-o formă de tornadă, în inundații și deșertificare.
Inundațiile din România au devenit frecvente şi abundente, afectând peste 1500 de localități şi provocând adevărate daune.
O altă problemă serioasă, datorată schimbării de temperatură, este seceta. Se preconizează că în următorii 100 de ani, Câmpia dobrogeană se va transforma în deșert.
Diana Tocilă
Surse foto:
ecoenvironmentofearth.blogspot.com