Putem salva planeta.. mâncând mai puţină carne

Cercetătorii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie au afirmat că este nevoie ca locuitorii ţărilor dezvoltate să renunţe la jumătate din cantitatea de carne pe care o consumă pentru a preveni încălzirea globală care poate fi provocată de agricultură. După cum susţin experţii, pentru combaterea schimbărilor climatice trebuie să urmăm câţiva paşi esenţiali, printre care reducerea consumului de carne, în special de carne de vită, reciclarea unei cantităţi mari de deşeuri şi folosirea unor porţiuni mai mari de terenuri agricole pentru culturi care generează biocombustibil.

Problema hranei populaţiei Terrei ar putea fi combătută măcar parţial dacă fermele vor fi suficient de productive. În caz contrar, populaţia va fi imposibil de hrănit, iar nivelul de dioxid de carbon care va fi atins va fi din ce în ce mai mare. Mai exact, specialiştii susţin că dacă fermele continuă să fie ineficiente şi consumul de carne rămâne la acelaşi nivel, cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă va creşte cu 55 de părţi per milion (ppm), iar în cazul unui consum redus de carne şi o mai mare eficienţă a fermelor agricole, s-ar putea ajunge la o reducere a cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă cu 25 de ppm, suficient pentru a putea menţine creşterea temperaturii globale sub pragul de 2 grade (“de siguranţă”).

Tom Powell, unul dintre cercetători concluzionează că „Sistemul agricol mondial este atât de ineficient încât recoltăm 25% din tot ceea ce creşte pe sol, dar doar 7%-8% din cantitatea recoltată ajunge să fie hrană. Prin eficientizarea agriculturii şi încurajând oamenii să consume mai puţină carne am putea menţine încălzirea globală sub pragul de 2 grade Celsius”.

Anca Antofie

sursă foto: vegnews.com