Recomandări filme:The Royal Tenebaums

Fiind săptămâna Back to School, o să abordăm relaţia dintre părinţi şi copii lor dintr-o perspectivă comică.

The Royal Tenenbaums este un film ce a apărut pe marile ecrane în 2001, cu Gene Hackman şi Anjelica Huston în rolurile părinţilor excentrici, Ben Stiller, Luke Wilson şi Gwyneth Paltrow în rolul copiilor genii, iar Owen Wilson (care a participat la scrierea scenariului) interpretând un prieten de familie. Gene Hackman a câştigat un Golden Globe pentru prestanţa sa.

Filmul este o comedie absurdă şi ironică, narată de o voce clasică (Alec Baldwin), făcând ca totul să fie sub forma unei cărţi pentru copii. Aşadar, există o familie disfuncţională: un tată absent, o mamă dedicată şi nişte copii extrem de inteligenţi, dar nefericiţi. Royal şi Etheline sunt prezentaţi ca un cuplu la începutul filmului, având trei copii înzestraţi cu capacităţi intelectuale impresionante, care au ajuns chiar şi subiectul unei cărţi, datorită acestor calităţi extraordinare. După abandonul tatălui nepăsător, cadrul se schimbă şi îi regăsim pe cei trei, deveniţi între timp adulţi: Margot este o scriitoare, Richie fost campion la tenis, iar Ben este un contabil mai mult decât competent. Din nefericire carierele lor nu decurg conform planurilor şi rând pe rând aceştia se întorc în casa părintească. Royal îşi face şi el apariţia, după o lungă absenţă şi de aici totul se complică prin certuri, tentative de sinucidere şi planuri secrete.

Filmul este combinaţia perfectă dintre fantastic, comedie, tragedie şi satiră. Fiecare personaj are o personalitate complexă şi totodată misterioasă, de aici interesul publicului pentru a-i înţelege pe fiecare în parte. Decorul este altfel, având un aer de vintage apăsător, dar excentric, dezvăluind o latură ascunsă a New York-ului.

Egoismul lui Royal îl transformă într-un personaj negativ perfect, în timp ce Etheline este portretul complet al mamei suferinde şi dedicate.  Cei trei copii sunt inteligenţi, dar în acelaşi timp se confruntă cu probleme emoţionale grave: depresie, anxietate, furie, teamă şi stres. Eli Cash, băiatul din vecini şi-a dorit să facă parte din familie încă din copilărie, dar în prezent este un scriitor ratat, depdendent de droguri şi instabil emoţional. Singurul personaj stabil psihic se pare că este Pagodda, majordomul de origine indiană, care aduce o notă de umor şi diversitate familiei.

Filmul The Royal Tenenbaums poate deveni un element de conştientizare al problemelor de comunicare din interiorul unei familii, care neglijate, se pot transforma în adevărate crize de identitate.

Cristina Mîrzoi