Cei care decid să renunțe la fumat se confruntă cu o nouă problemă: creșterea în greutate de 5 până la 10 kilograme, conform unui studiu publicat în British Medical Journal și comunicat în România de către MediHelp International.
Cercetătorii au constatat că renunțarea la fumat duce la o creștere în greutate mai mare decât s-ar fi crezut inițial. Atunci când renunță la acest obicei, fumătorii au tendința de a mânca mai mult. După cum arată rezultatele studiului, între 35 și 38% dintre fumători se îngrașă mai puțin de 5 kilograme, în timp ce între 29 și 34% se îngrașă între 5 și 10 kilograme, în primul an în care renunță la fumat. De asemenea, cercetările au demonstratcă acest lucru se întâmplă indiferent dacă persoana în cauză urmează un tratament de renunțare la fumat, precum plasturi cu nicotină sau nu. În plus, britanicii demonstrează că fumătorii sunt predispuși la îngrășare chiar și după trei luni de la renunțarea la fumat.
“Unul dintre cele mai întâlnite simptome ale renunțării la fumat este creșterea apetitului, care poate duce la mâncatul în exces sau luarea de gustări regulate. De asemenea, studiile au demonstrat că nicotina care se găsește în țigări duce la accelerarea metabolismului, astfel că renunțarea la fumat poate duce la scăderea ratei acestuia”, spune Dr. Prerna Sharma, Clinical Lead for Bupa Health and Wellbeing UK.
“Studiul are marea calitate de a demonstra științific ceea ce cu toții știam într-un fel sau altul și este un sprijin foarte bun pentru noi, în efortul nostru constrant de a îi ajuta pe clienții noștri să înțeleagă cât de importante sunt prevenția și protecția. Planurile noastre de asigurări sunt construite astfel încât să se adapteze perfect nevoilor, dorintelor si stilului de viata al fiecărui client în parte și să fie un adevărat sprijin pentru o viață sănătoasă și fără griji”, spune Zahal Levy, Președinte MediHelp International
Cercetătorii atrag însă atenția că studiul a fost realizat strict pe un eșantion de fumători înrăiți și vor fi necesare analize suplimentare pentru a explora în totalitate efectele secundare ale renunțării la fumat. Astfel, cercetătorii se vor concentra pe consecințele renunțării la fumat în cazul celor care reiau acest obicei sau pentru persoanele care trec de primul an de la renunțare.
În plus, studiul sugerează că exercițiile fizice regulate pot preveni creșterea în greutate pentru cei care renunță la fumat sau se gândesc să facă acest pas, fiind binecunoscut faptul că exercițiile și o dietă sănătoasă pot conduce la scăderea dorinței de a fuma.
Sursă foto: yupi.md