Trăim într-o lume tehnologizată, aflată într-o continuă dezvoltare, în care majoritatea activităților noastre zilnice o desfășurăm în mediul online, ceea ce a devenit aproape imposibil de evitat.
Fie că suntem elevi, studenți, casnici, angajați sau fie că reprezentăm o companie, mediul online face parte din viața noastră și mai mult ca sigur ne-ar fi extrem de greu să ne detașăm, chiar și pentru o zi.
Rețelele sociale precum Facebook, Twitter, Myspace, tehnologiile de blogging ca WordPress, sau tehnologiile de foto&video sharing, precum Flickr sau Youtube, fac parte din binecunoscutul fenomen social media.
Acesta se traduce prin crearea unei lumi virtuale în care oamenii interacționează prin intermediul unei infrastructuri web-based, extrem de accesibilă, fiind motivați de anumite interese comune, personale sau profesionale.
Pe lângă faptul că social media reprezintă o modalitate modernă de petrecere a timpului liber, aceasta a devenit astăzi o armă pentru a servi societatea, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru diverse organizații și companii.
În timp ce indivizii folosesc social media pentru a construi mișcări sociale, precum strângerea de fonduri pentru diferite cauze sau pentru catalizarea revoltelor în masă, companiile utilizează social media pentru a îndeplini responsabilitatea socială corporativă – corporate social responsability (CSR).
Probabil că pentru mulți acest termen sună destul de pompos și de aceea l-am putea explica mult mai simplu ca fiind o teorie, o atitudine etică, dar şi o organizație sau o persoană care își asumă sarcina de a funcționa în folosul societății.
Acest simț al responsabilității sociale a început să se contureze și în mediul virtual, apărând astfel mai multe inițiative ce implică acest concept în rândul rețelelor sociale.
Facebook și-a unit recent în acest sens forțele cu Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați. A fost astfel creată o pagină specială numită Amber Alert în care sunt oferite informații și actualizări despre copiii dispăruți, iar prin conectarea la această pagină toți utilizatorii vor primi știri și alerte despre cei căutați.
Utilizatorii Facebook pot oferi și ei la rândul lor sfaturi sau informații utile, iar dacă este accesată în mod corespunzător, această pagină are un mare potențial de a salva vieți. Recent inițiat, acest program a primit deja numeroase remarci pozitive din partea tuturor celor implicați în dezvoltarea și în utilizarea acestuia.
Fenomenul Facebook a reprezentat la început un simplu mijloc de conectare între oameni, însă a evoluat rapid, devenind una dintre cele mai populare și folosite rețele sociale de pe tot globul. Se poate spune că programul Amber Alert reprezintă încă un pas înainte pentru Facebook, care își asumă astfel și o responsabilitate socială.
Toți cei implicați în dezvoltarea paginii sunt optimiști și speră că acest mecanism va fi util în recuperarea celor dispăruți, însă cel mai important este că îi va învăța pe tineri ce înseamnă responsabilitatea socială.
Relevanța responsabilității sociale într-un mediu extrem de permisiv cum este cel virtual este din punctul meu de vedere foarte bine surprinsă într-o afirmație a lui Bob Dylan: „Cred că un erou este o persoană care înţelege gradul de responsabilitate care se alătură libertăţii sale”.
Știm cu toții că mediul virtual ne oferă posibilitatea de a ne exprima liber, însă această libertate presupune și asumarea unei mari responsabilități. Ceea ce spunem, ce împărtășim prin intermediul tehnologiilor web are impact asupra celorlalți.
De obicei, oamenii au tendința să își expună diferite atitudini, fie ele constructive sau distructive, pro-sociale sau anti-sociale prin intermediul diverselor rețele sociale, ca în oricare alt spațiu al vieții sociale.
Uităm însă că suntem conectați în mediul virtual la un număr foarte larg de persoane care nu ne cunosc şi care ar putea să nu ne înțeleagă sau să perceapă greșit atitudinile noastre, deoarece un simplu text este un mijloc mult prea sărac pentru a comunica emoțiile și intențiile în adevăratul lor sens.
Conectându-ne cu astfel de oameni pe care nu îi cunoaștem nu vom face decât să producem o aplatizare a relațiilor.
Pentru e evita toate aceste aspecte negative este important să ne autoeducăm, să promovăm respectul față de cei cu care intrăm în contact pentru a crea împreună o viață mai bună, toate acestea ținând de importanța înțelegerii responsabilității sociale în viața noastră.
Elena Mădălina Bujor
Surse foto: