Salată de vinete cu maioneză din avocado
Ingrediente(2 pers)
2 vinete
1 avocado foarte bine copt
2‑3 linguri de ulei
zeamă de lămâie
½ ceapă
sare
piper
Mod de preparare
Coace vinetele pe plită, întorcându‑le până când se înnegresc pe toate părţile, apoi curăţă‑le de coajă şi lasă‑le la scurs pe un tocător înclinat. Cât timp se coc vinetele, curăţă coaja fructului de avocado, păstrând doar miezul alb‑verzui. Din pulpa fructului păstrează doar o cantitate echivalentă cu un gălbenuş de ou mare.
Procesează în blender pulpa de avocado până când se transformă într‑o pastă foarte fină, apoi toarnă treptat uleiul, precum şi zeamă de lămâie după gust, mixând bine după fiecare adăugire. Crema obţinută va avea textura unei maioneze — dar şi în acest caz trebuie să ai grijă să nu se taie.
Pentru a prepara salata, taie ceapa foarte mărunt, toacă vinetele, iar la final combină‑le cu maioneza din avocado. Asezonează cu sare şi piper după preferinţă.