Rețetă din “Rămâi la masă? Reţete de suflet pentru oameni dragi” de Laura Cosoi

Salată de vinete cu maioneză din avocado

Salata de vinete cu avocado

 

Ingrediente(2 pers)

2 vinete

1 avocado foarte bine copt

2‑3 linguri de ulei

zeamă de lămâie

½ ceapă

sare

piper

 

 

Mod de preparare

Coace vinetele pe plită, întorcându‑le până când se înnegresc pe toate părţile, apoi curăţă‑le de coajă şi lasă‑le la scurs pe un tocător înclinat. Cât timp se coc vinetele, curăţă coaja fructului de avocado, păstrând doar miezul alb‑verzui. Din pulpa fructului păstrează doar o cantitate echivalentă cu un gălbenuş de ou mare.

Procesează în blender pulpa de avocado până când se transformă într‑o pastă foarte fină, apoi toarnă treptat uleiul, precum şi zeamă de lămâie după gust, mixând bine după fiecare adăugire. Crema obţinută va avea textura unei maioneze — dar şi în acest caz trebuie să ai grijă să nu se taie.

Pentru a prepara salata, taie ceapa foarte mărunt, toacă vinetele, iar la final combină‑le cu maioneza din avocado. Asezonează cu sare şi piper după preferinţă.