Ce are HTC Desire Z în plus față de HTC Desire? În primul rând tastatura fizică QWERTY a cărei mecanism de prindere formează împreună cu displayul forma de Z de unde provine și denumirea modelului. Tastatura aduce o serie de noutăți prin introducerea de keyboard shortcuts și taste noi definibile, de utilizator.
Designul telefonului respectă liniile specifice ale telefoanelor HTC iar construcția de aluminiu are în același timp funcția de a crea o reflexie elegantă și de a proteja telefonul de impacturi. Butonul aflat sub display are o funcție surprinzătoare.
Nu este un buton de revenire la home wallpaper sau meniu, ci este un buton cu senzor de navigare ce poate fi folosit pentru a menaja touch-screenul telefonului. Displayul de 3,7” (94 mm) cu o rezoluție de 480 x 800 pixeli dispune de senzor de proximitate pentru auto aprindere/stingere a ecranului.
Mai mult, pentru cei ce uită sa-și dea telefonul pe profilul silențios atunci când sunt într-o ședință sau la un concert, cei de la HTC s-au gândit cum să rezolve problema: atunci când telefonul este ridicat, volumul soneriei este diminuat iar dacă pur și simplu este întors de pe o parte pe cealaltă, volumul soneriei este amuțit.
Datorită sistemului Android 2.2 cu HTC Sense datele din telefon nu se pierd odată cu acesta ci sunt stocate online pe htcsense.com iar dacă telefonul ți-a fost furat îl poți bloca și șterge datele de pe el tot prin intermediul HTC Sense.
Printre aplicațiile pre-instalate se află QuickOffice, Google Maps, SoundHound Music Recognition, Android Market și multe altele ce pot fi descărcate de pe website-ul celor de la HTC. Navigarea în cadrul aplicațiilor este ușor realizabilă iar viteza de încărcare a paginilor web este rapidă mulțumită procesorului de 800 MHz.
Ca în cazul multor telefoane, HTC Desire Z întâmpină greutăți atunci când vine vorba de multitasking. Ideal ar fi ca numărul maxim de aplicații deschise simultan să nu fie mai mare de 5. De altfel, în timpul reîncărcării telefonul se încălzește destul de tare ceea ce poate ridica semne de întrebare asupra sistemului de acumulare a energiei.
Camera foto de 5 megapixeli a devenit deja o dotare standard în categoria smartphoneurilor așa că pot spune ca HTC Desire Z realizează fotografii muțumitoare, dar nu excepționale iar filmările au o rezoluție 720 p.
Cea mai mare problemă a telefonului o reprezintă autonomia bateriei. Pot spune că HTC Desire Z are ”dorința” de a consuma peste măsură și necesită reîncărcare dacă nu zilnică atunci cel puțin o dată la două zile. Poate fi enervant să ai un telefon pe care să-l ții mereu la ”perfuzie”.
Iată câteva acțiuni care ajută la mărirea autonomiei bateriei: scăderea luminozității ecranului, închiderea aplicațiilor atunci când nu mai este nevoie de acestea, simplificarea home screenurilor cu un număr minim de gadgeturi și trecerea telefonului în power saving mode pe parcursul nopții sau în perioadele îndelungate de neutilizare.
HTC Desire Z este deci un telefon competent cu tastatură fizică optimizat pentru mediul business, dar care pierde mult în ceea ce privește autonomia bateriei.
Review: Aleka Sarah Vlădăreanu