Trebuie să recunoaștem, noi, femeile, suntem pofticioase, iar perioada sărbătorilor de iarnă este una dintre preferatele noastre, plină de bunătăți, dar și de provocări pentru silueta noastră.
Anul acesta, pentru a te bucura de tot ce îți oferă Crăciunul și Revelionul, iată câteva ponturi alimentare care te vor ajuta nu doar să îți menții silueta, dar să ai și o stare generală de bine.
Înlocuiește smântâna cu iaurt. Bucură-te de sărmaluțe și de ciorbița de perișoare sau de porc, dar încearcă să înlocuiești smântâna cu iaurt. Iaurtul ajută la re-echilibrarea dietei, astfel încât organismul tău să nu simtă excesul de grăsimi și glucide. În felul acesta, nu vei mai fi nevoită să îți refuzi micile plăceri culinare sau să te simți vinovată dupa ce le-ai consumat.
Consumă un iaurt după fiecare masă. Salata de boeuf, friptura, răciturile, cozonacul fac parte în mod normal din meniul de sărbători, dar, pentru a ajuta digestia, este recomandat să consumi un iaurt după fiecare masă copioasă. Datorită bacteriilor vii pe care le conține, iaurtul contribuie la menținerea echilibrului florei intestinale, influențand astfel funcționarea sistemului digestiv și sănătatea în ansamblu.
Adaugă iaurt la plăcinta de mere cu scorțișoară și vei obține un desert delicios surprinzător, mai sănătos și ușor decât multe dintre prăjiturile tradiționale de sărbători.
„Iaurtul contribuie la asigurarea unui aport optim de calciu, potasiu, fosfor, zinc, proteine şi fermenţi lactici activi și are puține calorii. Beneficiile nutriționale ale iaurtului recomandă acest produs ca pe o soluție simplă și la îndemână, mai ales în condițiile stilului de viață contemporan. Cu toate provocările aduse de schimbarea stilului nostru de viață din ultimii ani, alimentația corectă ajunge să fie o condiție pentru menținerea sănătații. Trebuie să învățăm să-i acordăm acest nou rol, central, în viața noastră. Alegerea este la noi. Noi hotărâm ce și cât e bine să mâncăm, iar datoria mea ca medic este să explic, să îndrum, să corectez, să susțin obiceiuri alimentare sănătoase. Iar un astfel de obicei este cel de a consuma zilnic iaurt, aliment la fel de valoros pentru sănătate cum sunt și fructele sau legumele. Iaurtul este și un factor de re-echilibrare a dietei, în raport cu excesul de grăsimi şi glucide din alte categorii de alimente” susține Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
În contextul în care tot mai mulți români se confruntă cu probleme de sănătate provocate sau favorizate de alimentația nesănătoasă și lipsa de mișcare, Danone, cel mai mare producător român de iaurturi, a lansat „1 iaurt pe zi”, o campanie de informare și educare pe termen lung despre beneficiile pe care le poate aduce consumul zilnic de iaurt.