Dacă într-un articol precedent, îți explicam câteva lucruri despre cum să amenajezi o grădină cu legume, îți vom detalia, de această dată, în ce feluri poți avea o grădină frumoasă și trainică.
Dacă ai petrecut și tu, la un moment dat, timp construindu-ţi ferma din Famville, acum ai posibilitatea să-ţi construieşti propria ta grădină de legume, în viața reală. Şi dacă îţi surâde ideea de a mânca, tot timpul, legume proaspete, iată cum să-ţi pui planul în aplicare.
Cultiva doar legumele care îţi plac
Dacă eşti un consumator al câtorva specii de legume, atunci nu are sens să te chinui să cultivi tot atlasul de botanică. Alege doar legumele pe care le consumi cu plăcere, la micul dejun şi îngrijeşte-le cu mare atenţie. În felul acesta vei avea parte de o masă savuroasă şi plină de prospeţime.
Cumpără seminţe de la magazinele de specialitate
După ce ai căutat pe internet în ce constă o grădină de legume, acum ar fi bine să începi să-ţi alegi soiurile de legume pe care vrei să le cultivi. Da o fugă până la un magazin de specialitate sau până la un hipermarket care comercializează seminţe de legume şi alege sortimentele care ţi se par potrivite pentru grădina ta. După ce le achiziționezi, citeşte cu atenţie informaţiile de pe plicul seminţelor şi respectă, cu sfinţenie, acele sfaturi.
Alege un loc însorit
După ce te-ai decis că îţi doreşti să ai propria ta grădină de legume, ar fi bine să alegi un loc călduros care să fie mângâiat de razele soarelui, pe tot parcursul zilei. Aşa le poţi asigura legumelor, un mediu prielnic pentru creşterea şi dezvoltarea lor.
Plantează seminţele direct în pământ
După ce ai ales locul în care o să ia naştere grădina ta de legume, atunci ar fi bine să te apuci de plantarea semințelor. Ca să economisești timp, îţi recomandăm să alegi soiurile de legume pe care le poţi planta direct în pământ, fără a fi nevoită în prealabil să faci un răsad.
Începe primăvara
Anotimpul cel mai potrivit de a începe o grădină de legume este primăvara. Ziua este mai lungă, iar soarele ajuta la dezvoltarea armonioasă a legumelor. Nu uita că în zilele toride, să uzi legumele, zilnic, de preferat seara, pentru a evita uscarea lor.
Alege legumele care necesită spaţiu mai puţin
Dacă ai un spaţiu limitat în care îţi poţi desfăsura activitatea de grădinărit, atunci ai mare grijă ce tipuri de legume plantezi. Pentru o plantaţie de roşii ai nevoie de doar 20-30 cm distanţă între plante, în schimb pentru pepeni sau dovleac este necesară o distanţă de circa 1.2 -1.5m, între fiecare plantă.
Sapă pământul
Dacă este primul an în care te-ai decis să faci o grădină de legume, atunci ar fi bine să te asiguri că pământul este roditor. Pentru asta ar fi bine să cumperi îngrășământ de specialitate cât şi pământ roditor pe care să-l amesteci cu cel din grădina ta. Sapă locul unde ar trebuie să fie grădină şi amesteca pământul proaspăt săpat, cu îngrăşământul şi cu pământul roditor, cumpărat de la supermarket.
Verifică grădina cât de des poţi
Nu este prea plăcut ca, după o vară întreagă de muncă, să îţi vezi gradina invadată de dăunători cum ar fi gândaci, diverse animale sau boli ale plantelor. Decât să vindeci este mai bine să previi, aşa că îţi recomandăm să îţi verifici plantaţia de legume, cât mai des.
În cazul în care vezi ceva în neregulă, vei avea posibilitatea să acţionezi, la timp, pentru evitarea diverselor neplăceri. Dacă situaţia te depăşeşte, atunci ar fi bine să apelezi la ajutorul unui specialist.
Udă legumele, în fiecare zi
Aşa cum noi avem nevoie de aer pentru a respira, aşa au nevoie plantele de apă, pentru a creşte. Dacă vrei să ai o grădină de toată frumusețea, atunci ar fi bine să îi acorzi atenție, zilnic şi să o stropeşti cu apă, din plin. Ce poate fi mai plăcut decât, după o zi plină la serviciu, să stai pe veranda casei şi să priveşti cum țâșnitorile cu apă stropesc şi hidratează legumele pe care tu le-ai îngrijit, cu atât de multă pasiune?
Delimitează zonele cu legume
Nu cred că ai vrea să amesteci zarzavatul cu legumele. Pentru asta ar fi bine să delimitezi fiecare arie de legume. Pentru zarzavat ar fi bine să ai un loc special, în care să plantezi toate soiurile, astfel încât vei cultiva mai uşor, avându-le pe toate în acelaşi loc. Legume ar fi bine să fie delimitate, ca să eviţi amestecarea soiurilor între ele.