Sfaturi pentru un stil de viaţă verde!

Cum putem trăi uşor pe Pământ şi în acelaşi timp să economisim şi bani? Membrii Institutului Worldwatch, o organizaţie globală de mediu, au venit cu idei în ceea ce priveşte modalităţile în care putem duce un stil de viaţă verde, acasă şi la serviciu.

Schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult societatea şi din acest motiv se pare că mai toată lumea doreşte şi încearcă să adopte un stil de viaţă verde. Din fericire, multe dintre acţiunile pe care le întreprindem pentru a opri schimbările climatice ne pot face să avem o viaţă mai bună. Generaţiile ce vor urma ne vor mulţumi pentru stilul de viaţă pe care-l vor duce.

Am pregătit pentru voi zece paşi simpli de urmat pentru a duce un stil de viaţă verde, pentru a trăi mai bine şi pentru a păstra un Pământ sănătos, pentru mult timp de acum înainte.

Economiseşti energie, economiseşti bani

Setaţi termostatul cu câteva grade mai puţin iarna şi cu câteva grade mai mult vara, pentru a salva din costurile de încălzire şi cele de răcire. Optaţi pentru becuri fluorescente compacte (CFL) atunci când becurile incandescente se vor arde. Deconectaţi aparatele electronice şi electrocasnice atunci când nu le utilizaţi.

Spălaţi hainele în apă rece ori de câte ori e posibil; mai mult de 85% din energia utilizată de maşina de spălat se consumă la încălzirea apei.

Utilizaţi un suport de uscare pentru rufe astfel încât să salvaţi din energia utilizată de maşina de spălat în timpul uscării.

Economiseşti apă, economiseşti bani

Faceţi duşuri scurte pentru a reduce consumul de apă, acest lucru va reduce facturile la apă şi încălzire. Instalaţi un duş cu flux redus, acestea nu costă mult, iar investiţia făcută poate fi recuperată prin economiile făcute la apă şi încălzire.

Plantaţi în grădină plante tolerante la secetă.

Mai puţin gaz înseamnă mai mulţi bani şi o sănătate mai bună

Mergeţi la serviciu sau la şcoală pe jos sau cu bicicleta, astfel economisiţi costurile la gaze şi de parcare,  îmbunătăţind totodată sănătatea cardiovasculară şi reducând riscul de obezitate.

Mâncaţi inteligent

Dacă mâncaţi carne, optează măcar o dată pe săptămână la o masă fără carne. Carnea costă mult la magazin şi e şi mai scumpă, dacă luaţi  în considerare costurile legate de mediu şi sănătate.

Cumpără produse bio, ouă şi produse lactate ori de câte ori ai ocazia; aici mă refer la produsele de la fermieri şi ţărani care păstrează banii în economia locală.

Săriţi peste apa îmbuteliată

Folosiţi un filtru de apă pentru a purifica apa de la robinet în loc să cumpăraţi apă îmbuteliată; nu numai că apa îmbuteliată e scumpă, dar ea generează cantităţi mari de deşeuri.

Gândiţi înainte să cumpăraţi 

Informaţi-vă din mediul online cu privire la produse noi sau second-hand pe care să le puteţi folosi, indiferent dacă optaţi pentru mobilă sau electrocasnice/ electronice.

Când cumpăraţi, asiguraţi-vă care lucruri sunt bune şi care nu, de care aveţi nevoie şi de care nu.

Împrumutaţi în loc să cumpăraţi

Împrumutaţi de la librării în loc să cumpăraţi filme ori cărţi, astfel economisiţi bani, ca să nu mai vorbim de copacii pe care-i salvaţi (altfel, aceştia ar fi folosiţi pentru a crea hârtie şi pentru a fi imprimate cărţile noi).

Cumpăraţi inteligent

Cumpăraţi vrac. Achiziţionarea produselor alimentare vrac duce la economisirea banilor şi a produselor pentru ambalat.

Investiţi în produse de calitate, care să fie utilizabile pe termen lung. S-ar putea să coste mai mult, însă veţi economisi întrucât nu va fi necesar să schimbaţi produsele atât de des (plus că asta înseamnă şi mai puţine deşeuri).

Păstraţi şi nu vă grăbiţi să aruncaţi

Păstraţi telefoanele mobile, computerile şi alte electronice şi electrocasnice cât mai mult posibil. Donaţi sau reciclaţi aceste produse când este cazul. Deşeurile conţin mercur şi alte substanţe toxice, ceea ce afectează mediul înconjurător.

Asiguraţi-vă propriile provizii de curăţare

Se pot face foarte uşor produse non-toxice de curăţare ori de câte ori ai nevoie. Ai nevoie  de câteva ingrediente simple şi la îndemână: lămâie, săpun, bicarbonat de sodiu, oţet.

Făcându-vă propriile produse de curăţat economisişi bani, timp şi, mai ales, păstrezi un aer mai bun de respirat.

Andreea Onofriesei

Surse foto:

greenorganicdevotion.wordpress.com

inhabitat.com

naturemoms.com