Spitalul Sf. Constantin – deschizator de drumuri in chirurgia ORL

Indiferent daca vorbim despre afectiuni ale sinusurilor, probleme de auz, tumori la nivelul corzilor vocale sau chiar sforaitul in timpul somnului, chirurgia ORL ofera solutii moderne si eficiente pentru tratamentul tuturor maladiilor  sinusurilor paranazale si nasului, gatului si urechilor.

In cei peste 3 ani de activitate, Spitalul Sf. Constantin din Brasov a contribuit esential la marirea numarului de premiere medicale in domeniul chirurgiei, inclusiv cel al chirurgiei ORL.  Doua dintre cele mai importante astfel de interventii asigura tratamentul chirurgical minim invaziv pentru multiple boli ale gatului sau ale nasului  prin tehnologia Coblation, dar si pentru problemele aparatului auditiv prin interventia cu balon BTE, fiind realizate in premiera in Romania de Dl. Dr. Valeriu Bronescu, medic primar ORL in cadrul Spitalului Sf. Constantin.

 

Coblatia – alternativa chirurgiei clasice si cu laser

Aceast metoda moderna de tratament chirurgical este o optiune preferata interventiei clasice realizata cu bisturiul, dar si celei cu laser, intrucat nu cauzeaza sangerarea post-operatorie specifica chirurgiei  clasice  si nici nu produce arderi ale tesuturilor ca in cazul laserului. Tehnologia Coblation permite eliminarea tintita cu plasma a tesuturilor bolnave, fara ale afecta pe cele sanatoase din jur,  ceea ce o recomanda in interventiile ORL de mare finete (amigdalectomii, adenoidectomii, obstructii nazale, epistaxis, leziuni laringeale), si pentru tratamentul adultilor dar si al copiilor.   

De exemplu, atunci cand vorbim de operatia de indepartare a amigdalelor prin coblatie, pacientul va observa diferente majore: durerile postoperatorii sunt minime,  iar perioada de recuperare este redusa la cateva zile prin comparatie cu chirugia cu bisturiul (7 – 14 zile). Mai mult decat atat, riscul de sangerare este in multe cazuri absent sau foarte mic, ceea ce nu poate fi vorba in  cazul chirurgiei clasice. Toate acestea inseamna si un timp de recuperare mai scurt, astfel ca se recomanda control a doua zi dupa operatie, apoi la 4 zile , 7 zile si apoi la 1 luna. Aceasta metoda este eficace nu doar pentru adulti, ci in special la copii, unde amigdalele asigura protectie imunitara impotriva infectiilor. Astfel ca in cazul celor mici devine cu atat  mai importanta  doar micsorarea volumului acestora si nu indepartarea lor in totalitate“ , explica Dr. Valeriu Bronescu, medic primar ORL in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov. Tehnologia Coblation a fost introdusa in premiera in Romania in anul 2007 de Dr. Valeriu Bronescu si Dr. Lucian Oncescu, iar cu ajutorul acestei tehnici chrirurgicale pot fi tratati  pacientii care sufera de boli ale gatului (amigdalele, vegetatiile adenoide, omuletul, valul palatin) sau ale nasului, inclusiv cei care se confrunta cu problema sforaitului.

126d57640d

Problemele de auz dispar in 10 minute prin interventia cu balon BTE

Persoanele care aud mai slab sau se confrunta cu obstructii auditive isi pot redobandi auzul normal, printr-o procedura chirurgicala ce dureaza 10 minute, are operioada de recuperare de 8 saptamani si o rata de succes de 98% in tratamentul hipoacuziei de transmisie.

Interventia cu balon BTE (Baloon Eustachian Tube) a fost efectuata in premiera pentru Romania in 2011, in Brasov, in cadrul Spitalului Sf. Constantin de Dr. Valeriu Bronescu pe o pacienta diagnosticata cu  otita  cronica. Aceasta procedura consta in dilatarea trompei lui Eustachio si este utila celor care sufera de hipoacuzie (auz slab) prin transmisie, care au epuizat celelalte metode de tratament medicamentos sau chirurgical clasic.

Este important sa reamintesc ca interventia este destinata celor care aud „infundat”, si  nu celor care si-au pierdut auzul. In cazurile de otita serioasa cronica, din cauza anumitor infectii ce nu sunt intotdeauna sesizate de pacienti, in ureche se acumuleaza lichid. Sunetul, în mod normal, se transmite prin aer. Dar la pacientii cu otita sunetul se transmite prin acest lichid. De aici senzația de ureche infundata. Operatia BTE – Ballon Eustachian Tube urmareste sa dilate trompa lui Eustache pe un stent, prin endoscopie sub control video .Aceasta interventie asigura ca trompa va ramane deschisa, lichidul acumulat va fi eliminat, iar dupa 8 saptamani pacientul va auzi normal“, explica Dr. Valeriu Bronescu, medic primar ORL.

O astfel de operatie costa in jur de 1000 de euro, insa in cadrul Spitalului Sf. Constatin aceste din Brasov aceste costuri sut reduse prin contract cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Sectia ORL a Spitalului Sf. Constantin dispune de o dotare de varf care ajuta in stabilirea unui diagnostic precis: endoscoape pentru nas, ureche, faringe si laringe, videofibroscop, microscop, sistem pentru microchirurgie ORL prin radiofrecventa . Atat consultatiile si micile interventii din cabinet cat si interventiile chirurgicale se adreseaza atat copiilor cat si adultilor.