Ştiaţi că…

Apa nu calmează senzaţia de iute? Condimentele sunt uleioase şi cum apa şi uleiul nu se amestecă, apa trece peste condimente iar senzaţia de iute persistă. Mănâncă pâine deoarece va absorbi condimentele uleioase. Alcoolul mai are rolul de a dizolva condimentele.

Albastru chiar este pentru băieţi şi roz-ul pentru fete? În Antichitate băieţii erau îmbrăcaţi în albastru deoarece această culoare era asociată cu spiritele cereşti, iar ei erau cea mai mare comoară a părinţilor. Până în Evul Mediu, fetele nu au avut asociată o culoare anume, dar erau îmbrăcate în negru, apoi în roz.

Oamenii se sărută sub vâsc, încă din Antichitate? O legendă veche susţine că zeul Baldr, fiul zeiţei Frigga a fost ucis de o săgeată din vâsc şi apoi readus la viaţă, iar zeiţa a binecuvântat vâscul şi i-a sărutat pe toţi cei care au trecut pe sub el.

Sărutul sub vâsc este o promisiune de căsătorie, încă din secolul al XVIII-a. De Crăciun, doamnele care stau sub vâsc şi sunt sărutate, se vor căsători anul următor.

Sângele din vene este roşu, dar noi vedem venele albastre datorită unor lungimi de undă? Asta se întâmplă pentru că sângele este roşu-aprins atunci când iese din plămâni şi este oxigenat şi roşu-închis în forma sa lipsită de oxigen.Venele par albastre deoarece lumina este absorbită de piele şi este reflectată în lungimi de undă de energie înaltă, înapoi către ochi. Aceste lungimi de undă sunt, de fapt, albastre.

Cerul este albastru datorită ciocnirii razelor de lumină cu gazele din atmosferă? În urma ciocnirii, se împrăştie molecule de lumină. Deoarece albastru are o lungime de undă mult mai mică decât celelalte culori, el este împrăştiat mai repede (de zece ori mai repede decât roşu, de exemplu). Acesta este motivul pentru care cerul este albastru.

De ce apusul este roşu-portocaliu? Deoarece aceasta este culoarea luminii (alb)-albastru, albastrul fiind deja disipat în momentul în care noi privim orizontul, deoarece luminii îi ia mai mult timp să ajungă la noi, fiind la orizont, decât atunci când se află deasupra noastră şi rămâne doar roşu – portocaliu.

Există 44 de tipuri de otravă în ţigări? Ţigările conţin 4000 de tipuri de substanţe dintre care arsenic, cadmiu, benzen şi cianuri. 43 din aceste substanţe sunt cauzatoare de cancer.

„Nave în deşert” sunt numite cămilele datorită balansării lor în timpul mersului? Datorită greutăţii poverii ele se balansează ridincând pe rând fiecare parte. Această mişcare la navele spaţiale se numeşte stimulare şi poate determina ca pilotul să se simtă rău.

Sughiţul este cauzat de diafragmă? Atunci când diafragma este iritată, începem să sughiţăm? Cu fiecare contracţie, aerul este tras în plămâni foarte repede, trece prin caseta de voce, iar apoi epiglota se închide, aerul scutură corzile vocale, care cauzează sunetul din timpul sughiţului.

Iritaţia poate fi cauzată de o alimentaţie rapidă, stres emoţional şi chiar de unele boli. Cel mai bun remediu? Respirația într-o pungă de hârtie. Aceasta calmează diafragmă prin creşterea cantităţii de dioxid de carbon din sânge.

Ceapa, ca şi alte plante, este realizată in celule. Celulele sunt împărţite în două secţiuni separate de o membrană. O parte din membrană conţine o enzimă care ajută la procese chimice care au loc in corpul tău. Cealaltă parte a membranei conţine molecule cu sulf.

Când tai o ceapa, conţinutul de pe fiecare parte a membranei se amestecă şi se produce o reacţie chimică. Această reacţie produce molecule, cum ar fi ethylsufine care te fac să plângi. Pentru a nu mai avea parte de această reacție, în momentul în care tai ceapa, pune-o sub un jet de apă rece. Compuşii de sulf se vor dizolva în apă, înainte să intre în contact cu ochii tăi.

Anca Ciobanu

Surse foto:

photo-dictionary.com

howstuffworks.com

surreyquit.net

flavacayman.com

freepik.com