Strategii de gestionare a stresului

Poate sa ti se para ca nu poti face nimic pentru a evita stresul. Facturile vor veni mereu, ziua nu va avea niciodata mai multe ore, iar responsabilitatile profesiei si familiei tale te vor presa mereu. Dar tu poti avea mai mult control decat crezi.

Managementul stresului are legatura cu preluarea controlului: asupra gandurilor, emotiilor, programului si felul in care faci fata acestor probleme. Iata cateva sfaturi despre cum ar trebui sa gestionezi stresul astfel incat sa te poti bucura de o viata mai putin stresanta.

1) Evita stresul inutil !

–Invata sa spui “nu”. Cunoaste-ti limitele si respectati-le. Atat in viata personala, cat si profesionala, refuza sa iti iei responsabilitati in plus. Sa iti asumi mai multe sarcini decat poti duce este o reteta sigura de stres.

–Evita persoanele care te streseaza. Daca exista persoane care te streseaza, limiteza timpul petrecut cu ele sau pur si simplu termina definitiv relatia cu aceste persoane.

–Preia controlul asupra starii tale de spirit. Daca stirile de dimineata te fac sa devii anxios, inchide televizorul. Daca traficul iti creaza tensiune, mergi pe un traseu mai lung, dar mai putin aglomerat. Daca mersul la market este o corvoada pentru tine, fa-ti cumpraturile online.

–Fa-ti un “to do list” mai scurt. Analizeaza-ti responsabilitatile, programul si sarcinile zilnice. Daca sunt prea multe, fa o distinctie intre “ce ar trebui” si “ce trebuie” rezolvat urgent. Pune sarcinile care nu sunt urgente la capatul listei sau elimina-le in intregime.

2.Modifica situatia !

– Exprima-ti sentimentele. Daca cineva sau ceva te deranjeaza, comunica-ti disconfortul intr-un mod deschis si prietenos. Daca nu iti exprimi sentimentele, resentimentele vor creste si situatia nu se va schimba.

– Fi dispus sa faci compromisuri. Cand ii ceri cuiva sa-si schimbe comportamentul, fi dispus sa faci si tu la fel. Daca amandoi sunteti dispusi sa lasati de la fiecare cate putin, ve-ti avea o sansa buna de a gasi o cale de mijloc fericita.

– Gestioneaza-ti mai bine timpul. Managementul sarac al timpulu iti poate provoca foarte mult stres. Cand esti sub presiune, este greu sa ramai calm si focusat pe ceea ce faci. Dar daca iti planifici timpul din prealabil si te asiguri ca nu te extinzi, poti sa fii mai putin stresat.

3. Accepta lucrurile pe care nu le poti schimba !

– Nu incerca sa controlezi lucrurile asupra carora nu detii niciun control. Multe lucruri in viata se afla in afara controlului nostru – in mod special comportamentul altor persoane. Mai bine decat sa te stresezi pentru ele, focuseaza-te pe lucrurile pe care le poti controla, precum calea pe care o alegi pentru a reactiona la problemele pe care le intampini.

– Vezi partea plina a paharului. Asa cum se spune “Ce nu te omoara, te face mai puternic”. Cand infrunti provocari majore, incearca sa le privesti ca si oportunitati pentru dezvoltarea personala. Daca alegerile tale contribuie la aparitia unor situatii stresante, reflecteaza si invata din greseli.

– Impartaseste-ti sentimentele. Vorbeste cu un prieten de incredere sau fa-ti o programare la un terapeut. Sa exprimi prin ceea ce treci poate fi foarte eliberator, chiar daca nu poti face nimic pentru a imbunatati situatia.

– Invata sa ierti. Accepta faptul ca traim intr-o lume imperfecta si ca oamenii fac greseli. Lasa furia si resentimentele. Elibereaza-te de energia negativa uitand si mergand mai departe.

4. Fa-ti timp pentru distractie si relaxare !

Modalitati sanatoase de a te relaxa si de a-ti reincarca bateriile: mergi la o plimbare, petrece timp in natura, suna un prieten bun, tine un jurnal, fa o baie fierbinte, aprinde lumanari parfumate, savureaza o ceasca de cafea sau ceai, joaca-te cu un animal de companie, du-te la un masaj, citeste o carte buna, asculta muzica, uitata-te la o comedie.

5. Adopta un stil de viata sanatos !

–Fa miscare regulat. Activitatea fizica joaca un rol cheie in reducerea si prevenirea efectelor stresului. Fa-ti timp pentru cel putin 30 de minute de exercitii, de trei ori pe saptamana.

–Mananca sanatos. Organismele bine hranite sunt mult mai bine pregatite pentru a face fata stresului, asa ca fi atent ce mananci. Incepe ziua imediat cu un mic dejun si pastreaza-ti energia si mintea curata cu meniuri nutritionale echilibrate  pe durata zilei

-Redu cofeina si zaharul. Gradul ridicat de cofeina si zahar pot duce deseori la o decadere a starii de spirit si a energiei. Reducand cantitatea de cafea, bauturi soft, ciocolata si snacksuri cu zahar din dieta ta, te vei simti mai relaxat si vei dorimi mai bine.

–Evita alcoolul, tigarile si drogurile. Alcoolul sau drogurile iti pot crea senzatia de evadare, dar eliberarea este doar temporara.

-Dormi suficient. Oboseala iti creste stresul si te face sa gandesti irrational, drept pentru care incearca sa dormi cel putin sapte ore si jumatate pe noapte.

 Sursa foto: Google