Ţesături de îmbrăcat zilele

Materialele textile sunt acele invenţii jucăuşe care ne acoperă, zi de zi, fiecare parte a corpului. Ne simţim în culmea confortului, atunci când hainele pe care le purtăm sunt confecţionate din materiale fine, lejere, opace şi bine definite, sau dimpotrivă, vaporoase, străvezii, pe timp de vară şi străbătute de fascicule de lumină delicată, care desenează silueta corpului, sub consistenţa unor creaţii vestimentare bine executate.

Ne plictisim repede de unele haine, dar niciodată de cele ale căror materiale ne încântă şi am putea să găsim constant noi variante de asortare şi reinventare a ţinutei, prin accesorizarea articolului preferat.

Atingând un material, îi simţim textura, iar dacă îl privim cu atenţie, observăm fiecare fibră care îl compune, lungă sau scurtă, dreaptă sau uşor creponată, aspră sau moale, rezistentă sau facil de rupt. Acestea sunt caracteristici evidente, pentru ochiul liber, iar fibrele împreună formează un fir. Dacă am analiza microscopic firul textil am putea să aflăm însă, mult mai multe lucruri despre el.

O fibră reprezintă baza pentru un material şi este similară unui fir de păr. Fibrele se clasifică, după origine în fibre naturale, provenite din surse naturale, precum plantele şi blana animalelor şi fibre de manufactură. Trăsăturile generale ale tuturor fibrelor se clasifică de la rezistenţă în timp sau la spălat şi elasticitate, pâna la capacitatea de menţinere şi revenire la forma iniţială.

Fibrele naturale pe care le purtăm cel mai des

Bumbacul – materialul acesta apare pretutindeni. Obţinut în SUA, China, India şi Egipt, fiind un material extrem de versatil, rezistent şi durabil, dar în acelaşi timp şi foarte moale şi confortabil, poate fi călcat la temperaturi ridicate. Se vopseşte uşor, absoarbe umezeala şi nu se agaţă. În schimb, nu este un material elastic, se şifonează destul de repede, poate intra la apă dacă nu este spălat după indicaţii. Bumbacul este folosit în confecţionarea de tricouri, rochii, jeans, lenjerie, ciorapi şi scutece, ca şi prosoape şi diferite materiale pentru casă.

Inul – este o fibră mai rezistentă decât bumbacul, originară din Rusia, Polonia, Olanda, Belgia şi Franţa. Proprietăţile sale se aseamănă totuşi, în mare măsură, cu cele ale bumbacului, dar cutele sunt mult mai greu de îndepărtat de pe hainele din in.

Lâna – se produce în Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Russia, China, Argentina şi Turcuia, fiind materialul care vă ţine iarna de cald. Totuşi, dezavantajele sunt acelea că poate să fie deteriorat de molii sau alte insecte, şi absoarbe mirosuri.

Un material elegant şi sofisticat este mătasea, adusă din China, India, Coreea de Sud şi Brazila. Luciul natural, supleţea îmbinată cu rezistenţa, fac din firul de mătase, o alegere preferată de mulţi designeri, spre realizarea elegantă a unor articole vestimentare destul de scumpe, tocmai pentru că mătasea este o ţesătură savantă şi foarte senzuală.