Testare gratuită a glicemiei de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Asociația pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed (ADCMS) organizează în cadrul clinicii SANAMED din Bdul Dacia nr. 54 un amplu eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului dedicat medicilor, pacienților și familiilor acestora și având ca temă centrală – Diabetul și Familia.

Pe parcursul zilei de joi, 14 noiembrie, începând cu ora 09:00, persoanele care suferă de Diabet Zaharat și familiile acestora vor putea discuta cu medici specializați pe diabet, nutriție și boli cronice despre experiența vieții de zi cu zi și impactul acestei boli asupra lor.

Evenimentul care va avea loc în București, pe Bulevardul Dacia nr. 54, sectorul 2, se adresează în egală măsură pacienților deja diagnosticați cu o formă de diabet zaharat, familiilor cu sau fără copii, familiilor soț-soție sau familiilor cu un singur membru, dar și publicului larg. În prima parte a zilei, pe parcursul acestei săptamâni (inclusiv vineri 15 noiembrie), atât pacienții, cât și persoanele sănătoase beneficiază gratuit de testarea glicemiei și măsurarea tensiunii arteriale.

Diabetul Zaharat de tip 2 afectează peste 90% din pacienții diagnosticați cu diabet și poate fi prevenit printr-un stil viață sănătos, activitate fizică regulată și o dietă echilibrată. În acest context, familia joacă un rol esențial în controlul și modificarea factorilor de risc asociați Diabetului Zaharat de tip 2.

Un tratament corect și un stil de viața adecvat, completate de suportul familiei – reprezintă rețeta completă pentru o calitate superioară a vieții. Dr. Adriana DUMITRESCU, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice: ”Păstrăm tradiția și în acest an, iar de Ziua Mondială a Diabetului invităm la SANAMED pacienți, familiile acestora și toate persoanele interesate să afle informații legate de prevenția și tratamentul diabetului zaharat. Statisticile arată că doar 50% dintre pacienți au fost diagnosticați cu o formă de diabet zaharat, ceea ce înseamnă că orice familie ar putea fi afectată de această boală cronică.

Cunoașterea simptomelor și a factorilor de risc ai acestei boli este esențială atât în prevenția, cât și în depistarea bolii în faze incipiente.” DATE LA NIVEL NAȚIONAL* în 2017 la o populaţie adultă de 14,382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet peste 70% din cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani cazurile de diabet înregistrează o pondere mai mare în rândul populației feminine (cca 17%) Evenimentul va cuprinde și un workshop dedicat tuturor factorilor implicați în depistarea și managementul Diabetului Zaharat, care impune o abordare interdisciplinară. În plus vor fi oferite informații importante legate de aprobarea și decontarea sistemelor de monitorizare.

* Conform studiului PREDATORR „Prevalence of diabetes mellitus and prediabetes in the adult Romanian population” **Informații statistice furnrizate de surse oficiale