Sfatul profesionistului: Tipurile de ten și îngrijirea lor

Fiecare ten are caracteristici proprii și este diferit de toate celelalte. Nu există două tipuri de ten identice. În plus, starea tenului se schimbă de la un moment la altul în funcţie de climă, aer condiţionat, încălzire centrală, diete pentru slăbire sau stări emoţionale. Există mai multe tipuri de ten și anume: ten normal, ten normal fin și subțire, ten normal gros, ten uscat și ten gras.

În continuare voi face o analiză a fiecăruia dintre ele pentru ca dumneavoastră să aveti o piele de invidiat.

Tenul normal este tenul fără probleme, perfect hidratat atât la suprafaţă, cât şi în profunzime. Acest tip de ten este neted (datorită hidratării profunde), fără denivelări, reflectă lumina și conferă o aură de prospeţime şi sănătate. Pentru intreținerea acestui tip de ten recomand curățarea lui, dimineaţa cu tonic, iar seara cu demachiant şi tonic foarte slab alcoolizat iar la fiecare două săptămâni recomand aplicarea la aburi a unei măști hidratante preț de 15 minute. Nu recomand folosirea săpunului sau a cremelor de gomaj. Pentru a avea un ten strălucitor în fiecare zi, folosiți doar produse de machiaj care să ofere fotoprotecție și astfel evitați îmbătrânirea prematură a tenului.

Tenul normal fin și subțire este acela care, în ciuda unei hidratări corespunzătoare, se cojește des. Acesta are elasticitate și fermitate foarte mari însă este sensibil la soare, frig, vânt, alcali, detergenţi, alcool. Ca urmare a acestui aspect, ridurile apar destul de repede însă puteți preveni apariția lor printr-o îngrijire corespunzătoare. Zonele uscate se tratează separat prin aplicarea locală a unui agent hidratant şi prin folosirea unor creme hidratante de tip A/U aplicate în exces şi lăsate să acţioneze timp de aproximativ  5 minute. Astfel ele devin un fel de scut emolient care menține suprafața pielii perfect hidratată. 

Pentru tenul normal gros, hidratarea este evidentă. Acesta este tipul de ten care își pierde cel mai repede fermitatea şi elasticitatea iar ridurile apar destul de devreme. Însă, apariția lor poate fi întârziată printr-o hidratare corespunzătoare și intensă.

Tenul uscat se caracterizează prin porţiuni depigmentate, puncte roşii (mai ales iarna), aspect tern datorat pielii moarte, riduri fine (chiar la persoanele tinere). Sebumul este produs, dar în cantitate insuficientă pentru a reţine destul agent hidratant în piele. Filtrul hidratării depinde de îmbătrânire, climă, abuzul solar, încălzirea centrală, demachierea cu alcali, schimbări de metabolism, oboseală, stres, infecţii etc. Pentru întreținerea corespunzătoare a acestui tip de ten se folosesc produse pe bază de ceramide, fără apă dură şi alcali (cu apă demineralizată). Recomand a nu se șterge fața cu prosopul pentru că se încurajează uscarea rapidă a tenului iar demachierea propriu-zisă, recomand să fie completată de o a doua demachiere cu cremă hidratantă. Dacă doriți ca machiajul să fie impecabil, sfatul meu este să folosiți baze de machiaj foarte hidratante iar seara să aplicați o cremă de tip A/U, cu cel puţin o jumătate de oră înainte de culcare (dacă vă culcați imediat după aplicarea cremei,  vă veți trezi cu pungi sub ochi). Recomand, de asemenea, folosirea de două ori pe lună a produselor antirid cu excepția cazului când tenul este sensibil, iritat.

O îngrijire specială necesită tenul gras. Acesta apare ca urmare a unei dereglări a secreţiei seboreice. Chiar și acest tip de ten poate fi deshidratat ca urmare a expunerii la radiații UV sau ca urmare a folosirii tonicelor alcoolizate. Tenul gras se caracterizează prin pori dilatați și o suprafață fragilă, deși ușor elastică. Pielea fiind mai groasă, ridurile nu apar de timpuriu dar asta nu înseamnă că tenul trebuie agresat cu produse puternice. Excesul de sebum trebuie lăsat liber și nu trebuie blocat la suprafaţă. Pentru a îngriji corespunzător acest tip de ten, recomand dietele fără alcool, alimente bogate în iod şi hormoni , cartofi prăjiţi și fructe uscate. De asemenea, recomand evitarea demachiantelor cremă, a săpunului medicinal, a apei dure și a cremelor pigmentate. Sfătuiesc persoanele cu ten gras, ca la demachiere, să facă și un masaj feței prin mişcări de ridicare a pielii şi apoi de alunecare spre conturul feţei. De asemenea, recomand curățarea feței de două ori pe zi, fără apă fierbinte şi fără a insista. Dimineaţa se foloseşte o loţiune astringentă iar seara un tonic delicat. Pentru un machiaj de invidiat recomand ca produsele folosite să fie pe bază de apă şi siliconi, fără grăsimi.

Sorin Luca

Sursă foto:

makeupbyrouxy.wordpress.com