Top 5 salate răcoritoare, rapide şi sănătoase, ideale pe timp de vară!

Rucola, vinetele, castraveţii şi roşiile, vedetele sezonului cald!

Ce poate să fie mai sănătos şi mai hrănitor pe timp de caniculă decât o salată cu ingrediente abia cumpărate din piaţă?!

Roşii, castraveţi, vinete, ardei, toate acestea se găsesc din abundenţă pe tarabele vânzătorilor, îndemnându-ne la o dietă sănătoasă şi delicioasă, ideală pentru organismul dar şi silueta noastră.

Potrivit cărţii “Reînvăţa să găteşti. Carte de bucate sănătoase”, relansata de dr. Menci şi disponibilă la chişocurile de presă doar în luna iunie, la preţul de 11.99 lei, există cinci salate pe care le putem mânca fără grijă, deoarece au ingrediente naturale, sunt rapid de preparat şi ne susţin organismul pe timp de vară!

dr. Menci

1. Salată de rucola cu roşii cherry

“Reţeta tradiţională a acestei salate ne învaţă că avem nevoie de o jumătate de kilogram de frunze de rucola, roşii cherry, ulei de măsline, oţet balsamic, sare şi lămâie. Cu toate acestea, exista câteva sfaturi care pot transforma această reţetă într-un preparat cu adevărat natural şi sănătos! Tot ce trebuie să facem este să folosim sare de mare brută cu ierburi aromatice sau cu alge marine şi să folosim ulei de măsline extravirgin, sau alte uleiuri presate la rece – argan, în, cânepă, nucă”, ne explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea “Reînvăţa să găteşti. Carte de bucate sănătoase”.

De ce salată de rucola cu roşii cherry?

Aceasta este o salată bogată în fibre alimentare, minerale şi vitamine, cu efect revigorant, şi detoxifiant.
Rucola îmbunătăţeşte imunitatea, regularizează nivelul colesterolului în sânge şi are acţiune antioxidantă.
Roşia este o sursă importantă de antioxidanţi, precum licopen şi vitaminele C şi A, cu efect imunostimulator şi de menţinere a energiei. În plus măreşte rezistenta la bolile infecţioase şi grăbeşte vindecarea rănilor.

2. Salată de ton

Salata de ton ne este recomandată în alimentaţie deoarece are la bază o combinaţie corectă de legume şi ouă!

“Atunci când preparăm salată de ton trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi – să folosim sare marina brută; să spălăm bine ciupercile fără a le curăţa însă de coajă, deoarece în coajă se află multe substanţe biologice active şi majoritatea proteinelor; să rupem salată şi nu să o tăiem cu cuţitul şi să călim ciupercile în tigaie tip wok, folosind ulei de măsline sau de palmier nehidrogenat”, ne-a dezvăluit dr. Menci în cartea “Reînvăţa să găteşti”.

3. Salată de ghebe cu usturoi

Aceasta este o altă reţetă , pe care dacă o gătim ca la carte, putem să o mâncăm fără grijă de-a lungul întregului an.

Sfatul lui Menci:

– Se preferă ghebele proaspete
– Timpul de opărire trebuie scurtat, astfel încât ghebele să îşi păstreze cât mai bine valoarea nutritivă
– Este indicat să se folosească ulei de măsline extravirgin sau uleiurile presate la rece de – nucă, armurariu, dovleac, struguri sau răpiţă
– Oţetul trebuie să fie de fermentaţie, din vin, mere şi pere, prune, fără conservanţi, coloranţi sau arome artificiale
– Sarea trebuie să fie marină, brută, în detrimentul celei rafinate, iodată artificial

4. Salată de castraveţi cu mărar

Reţeta tradiţională cere: 3-4 castraveţi proaspeţi, curăţaţi de coajă şi feliaţi; 2 linguri de ulei de floarea soarelui; 1 legătură de mărar tocat; sare; piper şi oţet.

Reţetă “a la Menci” ne învaţă:

– Să NU curăţăm castraveţii de coajă, deoarece aceasta este bogată în fibre alimentare importante pentru digestive şi detoxifiere, precum şi în vitamine, minerale şi antioxidanţi
– Să folosim uleiuri presate la rece, de măsline, in, cânepă, argan, dovleac sau struguri
– Să înlocuim sarea normală cu una marină, brută, sau cu adaos de alge marine/ierburi aromatice
– Să măcinăm piperul pe loc, peste salată
– Să folosim oţet de fermentaţie, din vin, mere şi pere, prune, fără conservanţi, coloranţi sau arome artificiale

5. Salată de vinete

Această salată delicioasă are ca prim secret cumpărarea vinetelor proaspete şi coacerea lor pe aragaz, pe o tablă încinsă. Mirosul de vânată coaptă o să vă parfumeze bucătăria şi o să vă trezească apetitul pentru delicioasa salata!

Reţeta de salată de vinete este una tradiţională, moştenită din generaţie în generaţie în fiecare familie, însă noi îi putem da un pic de noutate folosind: sare de mare integrală şi ulei de măsline extravirgin sau uleiuri presate la rece.

Reţetele prezentate mai sus au fost extrase din cartea “Reînvăţa să găteşti. Carte de bucate sănătoase”, relansata de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, existenţa la chioşcurile de presă, toată luna iunie, la preţul de 11.99 lei.

Poftă Bună!