Tot ce ar trebui să știi despre hipoglicemie

    Hipoglicemia se poate traduce prin scăderea concentrației zahărului în sânge prea mult pentru a mai putea furniza organismului substanțele necesare unei bune funcționări. Cazurile tot mai des întâlnite de hipoglicemie, apărute în special în timpul verii, când afară este foarte cald, au indus ideea total falsă potrivit căreia stările provocate de hipoglicemie sunt normale. Însă, de cele mai multe ori în spatele unei crize de hipoglicemie se poate ascunde o afecțiune mult mai serioasă, ce trebuie tratată.

 

            Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că cel mai frecvent, hipoglicemia apare ca o complicație a tratamentului diabetului zaharat sau hipoglicemia diabetică, în momentul în care se administrează doze prea mari de insulină.

 

            Principalele tipuri de hipoglicemie sunt:

–        scăderea rapidă a glucozei în sânge, care apare atunci când persoana a fost privată de ingestia alimentelor pentru mai multe ore, cum este perioada nopții. Acest tip de hipoglicemie este asociat adesea cu existența unui nivel crescut de insulină în sânge, din cauza administrării unor medicamente, a consumului de alcool, a unor afecțiuni ereditare ce afectează metabolizarea carbohidraților.

–        scăderea lentă a concentrației de glucoză în sânge, care apare la un interval de 3 sau 4 ore după ingestia unei mese și poate fi cauzată de deficiența ereditară a unei enzime numită galactozenie. Tot în această categorie se încadrează și hipoglicemia alimentară, care se manifestă la 1 sau 2 ore după ingestie, fiind cauzată de o golire rapidă a conținutului stomacului în intestin.

 

            Simptomele hipoglicemiei pot varia de la persoană la persoană și de la episod la episod, de la ușoară, la medie sau severă. La persoanele sănătoase, glicemie se menține, între mese, la valoarea de 70 până la 110 mg/dl.

            –hipoglicemia ușoară se manifestă atunci când nivelul de glicemie scade sub valoare de 60 mg/dl, prin simptome precum: greață, senzație de foame, iritabilitate, stare de neliniște, extremități reci și umede, transpirație excesivă, fară a fi cauzată de un efort fizic, tahicardie, amorțeli și furnicături la nivelul degetelor și buzelor și tremurături.

            –hipoglicemia medie apare atunci când glicemia continuă să scadă, ajungând sub 50 mg/dl și începe să afecteze sistemul nervos. Simptomele sunt: stare de iritabilitate, anxietate și neliniște, furie și confuzie, incapacitate de concentrare sau dificultăți de gândire, tulburări de vedere, amețeli, dureri de cap, lipsă de energie și slăbiciune musculară.

            –hipoglicemia severă se manifestă atunci când glicemia scade sub 30 mg/dl și poate da simptome precum: convulsii, scăderea temperaturii corpului (hipotermia), și chiar coma la cazurile foarte grave.

 

            Hipoglicemia care se manifestă brusc (hipoglicemia acută) se poate trata prin ingestia unor alimente sau sucuri, ce conțin un nivel ridicat de zahăr. Acest tratament este suficient numai în cazul unui episod izolat de hipoglicemie, favorizat de o pauză foarte mare între mese sau de un efort fizic susținut. Însă, în hipoglicemia cauzată de o afecțiune cronică, tratarea sa se va face în concordanță cu tratamentul afecțiunii.

 

            În funcție de cauza hipoglicemiei, medicii recomandă o serie de investigații, ce pot fi asociate: dozarea insulinemiei, efectuarea testului de toleranță la glucoza orală, dozarea peptidului C, dozarea unui factor de creștere numit IGF-2, dar și dozarea anticorpilor antiinsulină.

 

            Ce alimente ar trebui evitate?

           

            Persoanelor care suferă de hipoglicemie li se recomandă să mănânce mese mici, la anumite ore pe tot parcursul zilei, dar și evitarea unor alimente, precum:

            –carbohidrații simpli sau procesați, numți și carbohidrații „albi”, care se găsesc în pâinea albă, orez, paste sau alte produse coapte, precum prăjiturile. În locul acestora, trebuie căutate produse care conțin carbohidrați complecși găsiți în cerealele integrale și fibre naturale, pentru a menține un nivel optim al glicemiei.

            –zaharurile concentrate cum sunt: îndulcitorii din porumb, siropurile, conservele de fructe, batoanele energice, sucurile acidulate sau prăjiturile din comerț. În locul acestora este de preferat să se consume surse de zahăr natural găsit în pere sau prune.

            –grăsimile care se găsesc în special în carnea roșie, în produsele lactate grase sau în alimentele de tip fast-food.


 

            Ce trebuie făcut în momentul unei crize de hipoglicemie?

 Atunci când apare o criză de hipoglicemie, cel mai important este să nu intrați în panică, pentru că încetul cu încetul simptomele dispar dacă urmați sfaturile următoare:

–        întindeți-vă la orizontală și respirați rar

–        mancați un cub de ciocolată sau o bomboană

–        hidratați-vă corespunzător

–        nu consumați cafea în timpul episodului de hipoglicemia, pentru că aceasta poate înrăutăți starea și chiar poate induce și o criză de hipocalcemie

–        după episodul de hipoglicemie hrăniți-vă cu proteine de calitate din carne friptă servită cu o garnitură de salată

–        odihniți-vă circa 15-20 minute

–        următoarele nopți încercați să nu le pierdeți pentru a da organismului șansa să se refacă.

 

Denisa Cristache 

 

Sursa foto: www.sfatulmedicului.ro