Tratamente moderne nechirurgicale pentru fibromul uterin

Studiile medicale au ajuns la concluzia că, de regulă, 3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine pe parcursul vieții. Fibromul uterin reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei – peste 90% din fibroame sunt descoperite între 35 – 45 ani și  3 – 5 % sub 30 ani.

Ce este fibromul uterin

Fibromul mai este numit și tumoră fibroasă, leiomiom sau miom și nu este  o tumoră malignă (cancer).

Fibromul uterin este o masă celulară care se dezvoltă la nivelul uterului. Acesta se poate dezvolta în interiorul cavității uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia. Fibroamele variază ca dimensiune de la un milimetru la 20 de centimetri, iar formațiunea se poate dezvolta în orice regiune a uterului.

Fibromul uterin contribuie și la apariția infertilității, prin interferarea implantării embrionului și producerea avortului spontan.

Metode nechirurgicale de tratare a fibromului uterin

Fibroamele uterine pot fi tratate în mod clasic prin medicamente sau prin intervenții chirurgicale: mimectomie (operație de extirpare a fibroamelor și conservare a uterului) sau histerectomie (operație de scoatere a uterului) și în mod nechirurgical, prin embolizare sau medicamentos.

Embolizarea fibromului uterin este o recentă descoperire în ceea ce privește tratamentul fibromului. Este o metodă de radiologie interventionala care se efectuează fără intervenție chirugicala. Ea constă în astuparea vaselor de sânge care alimentează fibroamele – arterele uterine. Ca urmare, se produce resorbția acestor fibroame, iar uterul revine la dimensiuni normale.  Dezavantajul embolizarii arterei uterine constă în riscul de a nu ameliora complet simptomele fibromului uterin.

 O metodă foarte nouă, aflată încă sub cercetare, este tratamentul medicamentos cu ulipristal acetat (UPA). În prezent acest produs este folosit în contracepția de urgență, el acționând prin blocarea receptorilor pentru progesteron și deci a ovulației.  Progesteronul este hormonul responsabil de creșterea țesutului care acoperă peretele interior al uterului, motiv pentru care medicamentul a fost testat în tratarea fibromului uterin.

În urma studiului, s-a constatat că fibromul s-a redus proporțional cu doza administrată, iar sângerările au scăzut cu până la 90 %.  S-au observat schimbări importante în ceea ce privește reducerea anemiei și a durerilor. Tratamentul s-a dovedit eficient și în menținerea fertilității pacientelor.

Medicamentul este primul tratament oral dedicat fibromului uterin și are numeroase avantaje în comparație cu celelalte metode folosite de obicei în reducerea fibroamelor uterine: este mult mai puțin invaziv, are mai puține efecte adverse și presupune și costuri mai reduse fată de o intervenții precum embolizarea sau fată de tratamentul injectabil.

Studiul a fost realizat de Dr. Alicia Armstrong, Șefa Departamentului de Ginecologie din cadrul Programului NIH (Institutul Național de Sănătate) pentru Endocrinologia reproducerii și a adultului, Bethesda, Maryland și a fost prezentat în cadrul Sesiunii Anuale a Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie 2012.

Medicamentul este momentan disponibil în unele țări din Occident, urmând să intre în curând și pe piață din România.

Articol realizat cu sprijinul Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie în cadrul clinicii Fertilia (www.fertilia.ro).