La prima vedere ar putea părea într-adevăr o întrebare fără sens, pentru că, la fel ca și mersul, alergatul este instinctiv.
Totuși, mișcările greșite pe care le executăm în timp ce ieșim la jogging ne pot diminua performanțele sau, mai rău, pot aduce și o serie de accidentări.
Cercetătorii din întreaga lume au studiat problema și au venit cu o serie de sfaturi cu ajutorul cărora să putem alerga din ce în ce mai mult, dar și să evităm durerile neplăcute.
Atenția sporită trebuie să se instaleze încă din momentul în care alegeți pantofii cu care doriți să alergați. Indicați sunt cei ușori și cu o talpă cât mai moale. În cazul pantofilor rigizi și prea strânși pe picior, riscați să vă alegeți cu bătături.
Cea mai frecventă problemă a celor care se apucă de jogging este mișcarea asimetrică. Inconștient, majoritatea oamenilor au tendința de lăsa greutatea corpului mai mult pe unul dintre picioare. De aici, intervin foarte ușor durerile de spate sau de șolduri.
Atenție la felul în care pășiți
O parte dintre oameni au tendința să alerge pe vârfuri, în timp ce restul pe călcâie. Deși acest lucru poate fi corectat foarte greu, medicii recomandă să pășiți pe întreaga suprafață a tălpii, pentru că în cazul alergării pe călcâie, coloana este foarte solicitată și, din nou, pot apărea durerile de spate.
La fel, alergarea pe vârfuri solicită suplimentar coloana vertebrală, dar și mușchii picioarelor. Cheia se află în cunoașterea limitelor până la care puteți să vă forțați.
O altă cauză a apariției durerilor de spate este mișcarea incorectă a brațelor. În cazul în care unul dintre brațe este balansat mai mult decât celălalt, coloana vertebrală este solicitată intens și vor apărea cu siguranță urmări neplăcute.
Nu te grăbi
Toți cei care se apucă de jogging, fie vor să slăbească rapid, fie vor să devină maratoniști peste noapte. Pentru a vă putea mări performanțele și a nu vă forța organismul în același timp, specialiștii recomandă să alergați în fiecare zi aceeași distanță, iar după o săptămână să lungiți jogging-ul cu 10%.
Totodată, pentru a vă dezvolta capacitatea pulmonară, este de preferat să încercați să vă echilibrați respirația cu ritmul de alergat, astfel, organismul urmând să își găsească mult mai ușor un echilibru.
Andi Amironoaiei
Sursa foto: