Un concert extraordinar la celălalt capăt al Dunării

Un eveniment cultural deosebit va avea loc sâmbăta aceasta, 12 mai, în frumosul oraş german Regensburg, situat pe Dunăre în landul Bavaria. Doua formaţii corale de prestigiu se vor reuni într-un singur concert-eveniment la Neuhaussaal din Theater am Bismarckplatz Regensburg.

Este vorba despre Vokalensemble Cantabile Regensburg, care celebrează două decade de prodigioasă activitate în slujba muzicii şi Regensburger Kammerchor, care, de asemenea, sărbătoreşte un eveniment la fel de însemnat : 25 de ani dedicaţi artei sunetelor. Vocea umană, privită încă din vechime ca un desăvârşit instrument muzical, se va transforma în sunete melodioase, prin glasurile celor două coruri, laolaltă.

 În programul concertului figurează un repertoriu variat, de la Johannes Brahms la Heinz-Werner Zimmermann (Cantabile Regensburg), de la Astor Piazzola la Adrian-Leonard Mociulschi (Regensburger Kammerchor).

Lucrarea tânărului compozior român de origine poloneză, Adrian Mociulschi, intitulată Minimal 2, îmbină ritmuri indiene cu o polifonie inspirată de structuri fractale.Adrian Mociulschi a deprins tehnici de compoziţie proprii curentului “mininal music”, de la reputatul compozitor american Tom Johnson (la rândul său discipol al lui Morton Feldman).

Adrian Mociulschi este laureatul unor mari competiţii muzicale, între care menţionăm Premiul China Radio International,  Premio Presidente de la Diputación de Valencia şi Premiul Fryderyk pentru albumul colectiv “New Polish Music” (Musica Sacra Edition) – cel mai bun album de muzică contemporană (acordat chiar la sfârşitul lunii trecute la Varşovia).